Orizontio720X90

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην Άρτα ημερίδα με θέμα: «Η Κυνηγετική Δραστηριότητα στα Πλαίσια της Διαχείρισης και Προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου», την οποία διοργάνωσαν η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου (Ε’ Κ.Ο.Η.). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Βυζαντινό».
Ο στόχος υλοποίησης αυτής της ημερίδας ήταν η ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών καθώς και της τοπικής κοινωνίας, μέσω επιστημονικών ομιλιών και παράθεσης πληθώρας στοιχείων για το γεγονός ότι η θήρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας και διαχείρισης υγροτόπων, και ως εκ τούτου είναι απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με την προστασία του υγροτόπου του Αμβρακικού κόλπου.
Στην ημερίδα συμμετείχαν με παρουσιάσεις και παρεμβάσεις:

-          κ. Καχριμάνης (Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου),
-          κα. Γεωργακοπούλου – Μπάστα (Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας),
-          κ. Ψαθάς (Αντιπεριφερειάρχης Άρτας),
-          κ. Παπαλέξης (Δήμαρχος Άρτας),
-          κ. Δάλαρος (Διευθυντής Δασών Πρεβέζης),
-          κ. Οικονόμου (εκπρόσωπος Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ),
-          κ. Περγαντής (εμπειρογνώμων Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Άγριας Ζωής),
-          Δρ Βλάχος (Καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
-          Δρ Θωμαϊδης (Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Λαμίας),
-          Δρ Μπίρτσας (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Λάρισας),
-          κ. Μπαλαμπέκος (Δασολόγος, M.Sc.),
-          Δρ Βασίλειος Μποντζώρλος (Δασολόγος, Ορνιθολόγος),
-          κ. Χατζηνίκος (Δασολόγος, M.Sc. Βιοοικολόγος)
-          κ. Μπαρέλος (Βιολόγος, Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού),
-          κ. Παπακωνσταντίνου (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία),
-          κ. Τσιλίκης (πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Ε’ Κ.Ο.Η.)
-          κ. Παπαδόδημας (πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κ.Σ.Ε).
Την ημερίδα επίσης παρακολούθησαν τοπικοί φορείς, οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Στερεάς Ελλάδας κ. Σταθόπουλος, Πελοποννήσου κ. Μαρκόπουλος, Κρήτης κ. Βογιατζάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης κ. Καλογεράκος, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ κα. Γιακουμή, τοπικοί κυνηγετικοί σύλλογοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του τύπου.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

1)                  Ατεκμηρίωτη η επαναλαμβανόμενη απαγόρευση θήρας στον Αμβρακικό
Η αφορμή υλοποίησης της ημερίδας ήταν οι διαδοχικές απαγορεύσεις θήρας στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου εδώ και 20 χρόνια χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, με πλέον πρόσφατη την τελευταία απαγόρευση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. τον Ιανουάριο του 2012.
Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία απαγόρευση θεωρείται προκλητική καθώς οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες Άρτας και Πρεβέζης, αλλά και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα. Μπάστα και ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, οι οποίοι είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, είχαν αντίθετη θέση υποστηρίζοντας την ανάγκη να επιτραπεί η ελεγχόμενη κυνηγετική δραστηριότητας στον Αμβρακικό, αλλά τελικά παρακάμφθηκαν τελείως. Συγκεκριμένα, το σύνολο των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε κάνει γραπτές εισηγήσεις μετά τη λήξη της προηγούμενης Κ.Υ.Α., στις οποίες δήλωναν ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα τη σύμφωνη γνώμη τους για την επανέναρξη της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή, θεωρώντας την απολύτως συμβατή με την προστασία και διαχείριση του Αμβρακικού κόλπου.
Επίσης, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και όλοι οι φορείς είχαν λάβει γραπτές εγγυήσεις από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής θηροφύλαξης του Αμβρακικού με τη χρησιμοποίηση ενισχυμένου αριθμού Θηροφυλάκων, απαραίτητου εξοπλισμού και πλωτών μέσων.
Παρόλα αυτά η Κεντρική Υπηρεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., παρέκαμψε τόσο την αρμοδιότητα αυτών των υπηρεσιών, όσο και τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους και προέβη στην υπογραφή μίας εκ νέου απαγόρευσης θήρας χωρίς επαρκή αιτιολόγηση!!!
Τονίστηκε δε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι εάν επρόκειτο για αμφισβήτηση της τυπικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σ’ αυτήν την περίπτωση η λύση ήταν η έκδοση της Απόφασης που επιτρέπει το κυνήγι σε ορισμένες περιοχές με υπογραφή του υπουργού.
Η μη επιλογή αυτής της λύσης φανερώνει την πραγματική, και όχι την προσχηματική περί τυπικότητας, βούληση του ΥΠΕΚΑ, να απαγορεύσει το κυνήγι στον Αμβρακικό, χωρίς να ξεχνά κανείς ότι η πρόταση για να επιτραπεί το κυνήγι στηρίζεται στο ειδικό για το θέμα αυτό διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης παρέλαβε αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ. Διότι απλά δεν συμφωνούσε με την απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας, χωρίς να έχει διατυπώσει αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια επεξεργασίας του διαχειριστικού σχεδίου και στις δημόσιες συζητήσεις που το συνόδευαν.

2)                  Πληθώρα αξιόπιστων στοιχείων και συμπερασμάτων που αφορούν τους πληθυσμούς υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας, μέσω πληθώρας στοιχείων και ενός μοναδικού όγκου δεδομένων τα οποία συλλέγουν αδιάκοπα επί σειρά ετών με το ερευνητικό πρόγραμμα «Φαινολογία της Μετανάστευσης των Πτηνών στην Ελλάδα», έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά και επανειλημμένως τη συμβατότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή του Αμβρακικού.
Εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και ειδικοί επιστήμονες τόνισαν στην ημερίδα πως οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι οι μόνες που γνωρίζουν σε βάθος την εξέλιξη των πληθυσμών των μεταναστευτικών πτηνών στους ελληνικούς υγροτόπους, καθώς το πρόγραμμα της «Φαινολογίας της Μετανάστευσης» μελετά μέσω 38 εξειδικευμένων παρατηρητών, στους 22 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, τη φαινολογία της μετανάστευσης των υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών με 3 μηνιαίες παρατηρήσεις για 10 μήνες κάθε χρόνο, έχοντας υλοποιήσει ένα σύνολο 6840 παρατηρήσεων στους ελληνικούς υγροτόπους από το 2006 που διενεργείται αδιάκοπα το ερευνητικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα μοναδικό στη χώρα. Τη μεθοδολογία μάλιστα συλλογής στοιχείων έχουν καθορίσει Διεθνή Επιστημονικά Ινστιτούτα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η μοναδικότητα του προγράμματος και η επιστημονική αξιοπιστία συλλογής των στοιχείων αναγνωρίστηκε από όλους διότι ουδείς αμφισβήτησε τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν.
Επιστημονικοί συνεργάτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων με εξειδικευμένες αναλύσεις απέδειξαν πως η κυνηγετική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τους πληθυσμούς των μεταναστευτικών πτηνών. Αυτό αποδείχθηκε με την εφαρμογή ειδικών στατιστικών μοντέλων για τη μελέτη της εξέλιξης των πληθυσμών σε περιοχές υγροτόπων με και χωρίς κυνηγετική δραστηριότητα, και έδειξαν πως οι πληθυσμοί των θηραματικών ειδών είναι σταθεροί ή αυξάνονται, ενώ οι περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η στάθμη του νερού και άλλοι, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την παρουσία και τη διακύμανση των πληθυσμών των ειδών στους υγροτόπους της χώρας.
Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση του τεκμηριωμένου και μοναδικού διαχειριστικού σχεδίου για τον υγρότοπο του Αμβρακικού, σύμφωνα με το οποίο προτείνονται, έχοντας ληφθεί υπόψη όλα τα κριτήρια διατήρησης των ειδών πτηνών, 7 περιοχές στις οποίες μπορεί να ασκηθεί η κυνηγετική δραστηριότητα. Παρόλο που το συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο έχει παραληφθεί από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, χωρίς να έχει ποτέ απορριφθεί.

3)                  Απόλυτα συμβατή και απαραίτητη η συμμετοχή των κυνηγών στη διαχείριση και προστασία των υγροτόπων
Εκπρόσωποι Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  ανέφεραν λεπτομερώς ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, οι κυνηγοί αναγνωρίζονται ως ισότιμοι χρήστες των υγροτόπων μαζί με τις άλλες ομάδες ενδιαφερόμενων χρηστών και θεωρούνται ως απαραίτητος κρίκος, βάσει της εμπειρίας τους και των μέσων που διαθέτουν, για την ορθή διαχείριση και προστασία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε διαχειριστική απόφαση προκύπτει μέσα από ουσιαστική και ειλικρινή διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων χρηστών. Τονίστηκε δε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται η κυνηγετική δραστηριότητα ως μη συμβατή με την προστασία και διαχείριση υγροτοπικών οικοσυστημάτων και προστατευόμενων υγροτόπων. Άλλωστε η συνθήκη Ramsar αναφέρεται ξεκάθαρα και μόνο στην προστασία και βελτίωση των ενδιαιτημάτων και την προστασία των ειδών κατά τις ευαίσθητες περιόδους αναπαραγωγής και μετανάστευσης. Στις περιόδους αυτές δεν ασκείται θήρα και η συνθήκη Ramsar δεν ορίζει κανόνες θήρας διότι δεν ασχολείται με τη θήρα.
Ενδεικτικό παράδειγμα της θετικής συνεισφοράς των κυνηγών, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου με τα χρήματα και την ουσιαστική συνδρομή των χρηστών κυνηγών, συλλέγονται οι οικονομικοί πόροι που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διατήρηση των υγροτόπων.
Στην Ελλάδα επίσης, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της χώρας έχουν επανειλημμένως επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά για την προστασία, διαχείριση και θηροφύλαξη των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της χώρας με αποδεδειγμένα αποτελέσματα, παρόλο που το κυνήγι απαγορεύεται στο μεγαλύτερο ποσοστό υγροτόπων της χώρας. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της λίμνης Κορώνειας, όπου οι Κυνηγετικές Οργανώσεις βοήθησαν τη δημόσια υγεία, διαπιστώνοντας μετά από πολύμηνη έρευνα την αιτία δηλητηρίασης χιλιάδων ατόμων πτηνών, και σταμάτησαν με συγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις τη συνέχιση των δηλητηριάσεων. Σημειωτέο δε ότι στη λίμνη Κορώνεια το κυνήγι απαγορεύεται για περισσότερα από 20 χρόνια.
Παρόλη τη σημαντική συνεισφορά των κυνηγών όμως στη διαχείριση υγροτόπων, η πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί τη συνεισφορά των Κυνηγετικών Οργανώσεων, απαγορεύοντας ατεκμηρίωτα την κυνηγετική δραστηριότητα και αποκλείοντας τους κυνηγούς από οποιαδήποτε ουσιαστική συνεργασία. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης τακτικής είναι να συνεχίζεται η ατεκμηρίωτη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε όλους σχεδόν τους υγροτόπους της χώρας, γεγονός μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4)                  Βασικά προβλήματα του Αμβρακικού κόλπου
Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και επιστημονικοί συνεργάτες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τόνισαν, με πληθώρα συγκεκριμένων παραδειγμάτων,  ότι η σημερινή επιβαρημένη κατάσταση του Αμβρακικού κόλπου οφείλεται σε φαινόμενα ευτροφισμού, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε το 2009 μέσω ερευνητικού προγράμματος, ότι το μεγαλύτερο τμήμα του βυθού του Αμβρακικού δεν έχει ζωή καθώς επικρατεί πλήρης έλλειψη οξυγόνου.
Η ρύπανση μέσω ουσιών όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το τοξικό υδρόθειο από την επίδραση των αστικών λυμάτων, η έκπλυση στερεών απορριμμάτων μέσω ανεξέλεγκτων χωματερών, η απόρριψη υπολειμμάτων διάφορων μονάδων μεταποίησης φυτικών και ζωικών προϊόντων, και η ανεξέλεγκτη άρδευση, είναι οι βασικοί παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας του υγροτόπου.
 Παρόλα αυτά, κοινή παραδοχή όλων είναι πως δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναβάθμιση του υγροτόπου και την προστασία του από αυτά τα προβλήματα, αντιθέτως συνεχίζονται μόνο οι απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας, η οποία δεν επηρεάζει το υγροτοπικό οικοσύστημα.

5)                  Οι θέσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, μέσω ατεκμηρίωτων τοποθετήσεων
Μοναδικοί φορείς που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου ήταν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι δεν παρέθεσαν κανένα τεκμηριωμένο επιχείρημα και κανένα επιστημονικό στοιχείο που να προκύπτει από συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση, για να στηρίξουν την τοποθέτησή τους, παρά μόνο περιορίστηκαν σε παράθεση φωτογραφικού υλικού και συναισθηματικών αναφορών. Πρότειναν δε την «γνωστή συνταγή» εκπόνησης μίας ακόμη μελέτης, αγνοώντας το πλήθος των στοιχείων και της γνώσης που υπάρχουν για τον Αμβρακικό. Δηλαδή μία ακόμη προσχηματική πρόταση για να συνεχίσει η απαγόρευση του κυνηγιού.
Ταυτόχρονα, σε κανένα σημείο δεν αμφισβήτησαν την αξιοπιστία και την πληρότητα του συνόλου όλων των υπολοίπων παρουσιάσεων και τοποθετήσεων που έλαβαν χώρα στην ημερίδα. Μοναδικό τους επιχείρημα ήταν η λαθροθηρία, χωρίς να αποδεικνύουν ότι η απαγόρευση της θήρας έχει περιορίσει τη λαθροθηρία. Αντίθετα, όλοι γνωρίζουν ότι η απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας ευνοεί τους επαγγελματίες λαθροθήρες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους κυνηγούς.

6)                  Διεθνής αναγνώριση της αποτελεσματικότητας του έργου της Θηροφυλακής, και δέσμευση των Κυνηγετικών Οργανώσεων με ειδικό σχέδιο για την αποτελεσματική πάταξη της λαθροθηρίας στην περιοχή του Αμβρακικού
Mε το κλείσιμο των εργασιών παρουσιάστηκε το αποτελεσματικό έργο της Θηροφυλακής στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναγνωριστεί και διεθνώς από την ίδια την Birdlife International, μετά από ειδικό συνέδριο που οργάνωσε η γραμματεία της Συνθήκης της Βέρνης στη Λάρνακα της Κύπρου το 2011.
Παράλληλα τονίστηκε ότι η πληρότητα και η ποιότητα των μελετών των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας έχει γίνει αποδεκτή και έχει επικροτηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προσκαλώντας οποιονδήποτε άλλο φορέα έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν με οποιονδήποτε τρόπο ότι το κυνήγι δεν είναι αποδεκτή δραστηριότητα στους υγροτόπους να τα παρουσιάσει και να τα τεκμηριώσει, ειδάλλως να παραμερίσει τις προσχηματικές τοποθετήσεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες, και να συνεργαστεί με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των υγροτόπων γενικά στην Ελλάδα, και ειδικότερα την προστασία του Αμβρακικού.
Ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. δεσμεύτηκε εκ μέρους των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας και για την αποτελεσματική πάταξη της λαθροθηρίας στον Αμβρακικό κόλπο με την έναρξη της κυνηγετικής δραστηριότητας, μέσω της ενισχυμένης συνδρομής του σώματος της Θηροφυλακής και ενός ειδικού σχεδίου φύλαξης και παρέμβασης. Τέλος δόθηκε μία ακόμη δέσμευση, ότι θα αυξηθεί αντίστοιχα και το δίκτυο παρατηρητών που καταγράφουν τη φαινολογία της μετανάστευσης στην περιοχή του Αμβρακικού με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της παρουσίας των μεταναστευτικών ειδών πτηνών στην περιοχή, σε συνδυασμό με την τυχόν επίδραση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό κόλπο.
Επίσης ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε. κάλεσε τους αρμόδιους Φορείς και υπηρεσίες σε μία ουσιαστική και συνεχή συνεργασία προκειμένου να αξιοποιηθούν, προς όφελος του περιβάλλοντος, τα επιστημονικά στοιχεία και οι ειδικοί συνεργάτες που διαθέτουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012
Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος
Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.