Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 93

Από κ. Άρης Βάσιος

Κατάλληλη φυλή για δύσκολα μέρη ………

Αξιότιμε κε Κυριτσάκα, θα ήθελα τη βοήθειά σας, ώστε να επιλέξω την καταλληλότερη φυλή λαγόσκυλου για την περιοχή και τον τρόπο που κυνηγώ. Είμαι από την περιοχή της Άρτας και κυνηγάμε σε βουνό, με ιδιαίτερα δύσκολο και πετρώδες έδαφος. Το σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ξεφώλιασμα. Λόγου του τόπου θεωρώ ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι το ξεφώλιασμα, καθώς εκ των πραγμάτων μόνο στο ''σήκωμα'' μπορείς να ελπίζεις για καλή τουφεκιά. Οπότε, αυτό που αναζητώ είναι έναν ιχνηλάτη να κυνηγά σε ομάδα 2-4 σκυλιά, να έχει σχετικά κοντινή έρευνα στο ντορο και να είναι καλό στο ξεφώλιασμα. Δεν γνωρίζω αν αυτά που περιγράφω είναι εφικτά σε μια και μόνο φυλή. Ωστόσο, από έρευνα που έκανα (διαδίκτυο) μου άρεσαν τα χαρακτηριστικά του Αρτουά, της Αριεγης και της Ιστριας και ίσως και του ελβετικού σβαυτσερ. Ζητώ απεγνωσμένα τη βοήθεια σας, καθώς δεν ξέρω τι σκύλο να επιλέξω και (οικονομικά) δεν θα μπορούσα να κάνω ΄΄ πειράματα'' με διαφορετικές φυλές κατά καιρούς. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Μετά τιμής ¨Άρης - 'Άρτα
 .
Απάντηση
Ο γενικός κανόνας κ. Βάσιο είναι ότι όλα τα σκυλιά κυνηγούν σε όλα τα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα, είναι καθαρά θέμα προσαρμογής. Είναι μύθος όλες οι απόψεις περί της εντοπιότητας των σκύλων, δήθεν ότι «για τα μέρη μας» κάνουν «τα δικά μας» σκυλιά ή μόνο η τάδε ράτσα κλπ.  
Με αυτή την έννοια τότε δεν θα υπήρχαν τα πουλόσκυλα στη χώρα μας δεδομένου ότι είναι όλα εισαγόμενα από την Ευρώπη, κι όμως αυτά κυνηγούν στα δάση μας και στα κακοτράχαλα βουνά μας, το ίδιο συμβαίνει και με τους ιχνηλάτες σκύλους άλλων χωρών, κυνηγούν μια χαρά στα βουνά μας και στα κατάξερα νησιά μας. Δεν υπάρχει στην ουσία πρόβλημα εδάφους και κλιματικών συνθηκών.
Αυτό που θέλετε εσείς είναι ένας ιχνηλάτης ικανός, ο οποίος να ψάχνει μεθοδικά και σίγουρα, να πλησιάζει το γιατάκι αλάνθαστα, να ξεσηκώνει εύκολα το λαγό και τέλος να κάνει μια δυνατή και ολοκληρωμένη καταδίωξη.
Οι ράτσες που αναφέρατε παραπάνω έχουν όλα αυτά τα κυνηγετικά προσόντα και σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν πλήρως, διαθέτουν λεπτή όσφρηση (δυνατή μύτη), μεθοδικό ψάξιμο, αίσθηση θηράματος και κυνηγετικό πάθος.
Πιο καταδεκτικά σε ομάδα τεσσάρων σκύλων και παραπάνω είναι τα Αρτουά και τα Αριέγης, τα Σβυτς και τα Ιστριας σε μικρότερη ομάδα, θεωρητικά βέβαια.


Από κ. Jim A

Κουτάβι Αρτουά

Γεια σας κύριε Κυριτσάκα και συγχαρητήρια γεια την στήλη σας μας έχετε βοηθήσει πολύ.!!! Είμαι νέος κυνηγός κ μου αρέσει πολύ το κυνήγι του λαγού... Συνεπώς θα ήθελα να βρω ένα κουτάβι Αρτουά, πολύ οικονομικό λόγω κρίσης, μιας κ απ ότι έχω ακούσει (μπορεί να κάνω κ λάθος) δεν πάει πολύ σε αλεπούδες... Είμαι από Πάτρα κ στα μέρη μας υπάρχει πολύ αλεπού κ είναι μεγάλο πρόβλημα... Μήπως θα μπορούσατε να μ πείτε που μπορώ να βρω τέτοιο κουτάβι? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
Κουτάβια Αρτουά πιστεύω ότι υπάρχουν αυτή την εποχή και θα είναι εύκολο να βρείτε στις μικρές αγγελίες του κυνηγετικού τύπου. Πράγματι το Αρτουά κληρονομικά δεν αρέσκεται στη μυρωδιά της αλεπούς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την κυνηγήσει αν προκληθεί έντονα, είτε από άλλα σκυλιά είτε από περιστάσεις ιδιαίτερες.
Όμως το σίγουρο είναι ότι με το Αρτουά μπορεί κανείς να αποφύγει εύκολα την αλεπού με μια κοφτή διαταγή «Μη», «Όχι» κλπ , εκμεταλλευόμενος την αρνητική διάθεση του σκύλου στη μυρωδιά της αλεπούς και τη μεγάλη υπακοή που δείχνει.
Οι Γάλλοι λένε ότι το Αρτουά σιχαίνεται την αλεπού, αλλά κυνηγάει ευχαρίστως το τσακάλι και το λύκο !.