Orizontio720X90

15 Σεπτεμβρίου η έναρξη της θήρας λαγού και αγριογούρουνου!

Μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές!

Γράφει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης, Γιάννης Καρβουνιάρης!

  Η Κυνηγετική Περίοδος 2012 – 2013 κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα και φυσικά υποχρέωση όλων των κυνηγών είναι να κινούνται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε πλαίσια νομιμότητας και να ακολουθούν τους προβλεπόμενους κανόνες, για τους οποίους επιβάλλεται να ενημερώνονται όλοι οι κυνηγοί με την έκδοση - ανανέωση της άδειας θήρας τους. Εξάλλου, εκεί μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα επιτρεπόμενα είδη, τη Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας, αλλά και τις υποχρεώσεις των κυνηγών ως κατόχων κυνηγετικού όπλου.
  Με αφορμή της έναρξη της θήρας του λαγού και του αγριόχοιρου στις 15 Σεπτεμβρίου και της πέρδικας την 1η Οκτωβρίου, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους κυνηγούς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Αρχικά, όπως είναι ευρέως γνωστό, το κυνήγι των παραπάνω θηραμάτων επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή), όποτε και μπορεί να γίνεται και χρήση σκύλων δίωξης. Φυσικά, το Άλφα και το Ωμέγα στη διαδικασία του κυνηγίου είναι η σωστή προετοιμασία, καθώς μία σημαντική παράλειψη μπορεί να εμπλέξει τον κυνηγό σε δυσάρεστες καταστάσεις. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένη η ένδυση του πορτοκαλί γιλέκου, το οποίο επιβάλλεται να φέρουν οι κυνηγοί, με άμεσο σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων. Μην ξεχνάμε ότι ο κυνηγός πρώτα από όλα πρέπει να σέβεται τους συναδέλφους του και να θυμάται πάντα ότι δεν ... κυνηγάει μόνος του!
  Όσον αφορά τις ειδικότερες λεπτομέρειες, ένας κυνηγός δεν επιτρέπεται να κυνηγά στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, τα εκτροφεία θηραμάτων, τις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου, στους αρχαιολογικούς χώρους, και τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία, χωρίς άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
  Αναφορικά με τις κυνηγετικές καραμπίνες, επιβάλλεται να υπογραμμιστεί ότι επιτρέπεται να φέρουν συνολικά μέχρι τρία φυσίγγια και πιο συγκεκριμένα 1 φυσίγγι στη θαλάμη και 2 στην αποθήκη. Φυσικά, απαγορεύεται να μπορούν να δεχθούν περισσότερα, μιας και είναι υποχρεωτική η χρήση μειωτήρα. Συγχρόνως, απαγορεύεται το κυνήγι σε ακτίνα 250 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες κατοικίες. Παράλληλα, η θήρα δεν επιτρέπεται μέσα σε αμπελώνες μέχρι τον τρύγο, καθώς και σε αθέριστες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οπωρώνες. Συνάμα, καταδικαστέα θεωρείται η καταστροφή φωλιών, ενώ κρίνεται απαγορευμένο  και το κυνήγι στις πηγές με ενέδρα.
  Οι κυνηγοί θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια θήρας και την άδεια κατοχής του όπλου. Φυσικά, πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για τις θέσεις των απαγορεύσεων και των καταφυγίων, ενώ θεωρείται άκρως αναγκαία η μέριμνα για το κινητό φαρμακείο με επιδέσμους και φάρμακα, που πρέπει πάντα να διαθέτουν οι κυνηγοί.
  Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό των ελέγχων από τα αρμόδια όργανα. Οι κυνηγοί πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη τυπικότητα και να έχουν κατά νου ότι σε περίπτωση που αρνηθούν να υποβληθούν σε έλεγχο ή να παραδώσουν το κυνηγετικό τους όπλο, διαπράττουν το αδίκημα της απείθειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 
Επομένως, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δέχονται ευγενικά την έρευνα και να φέρονται στους θηροφύλακες ανάλογα.
  Τέλος, όσον αφορά τους νέους κυνηγούς, πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να επιδιώκουν να πηγαίνουν για κυνήγι μαζί με έμπειρους συναδέλφους τους, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν την πείρα που απαιτείται. Συγχρόνως, κρίνεται αναγκαίο να μεριμνούν για την ασφάλεια τη δική τους και των γύρω τους ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:
Δεν ξεχνάμε ποτέ το κινητό φαρμακείο. Δε μεταφέρουμε ποτέ γεμάτο όπλο μέσα στο αυτοκίνητο. Ελέγχουμε το όπλο πάντα με την κάνη προς τα πάνω. Δε στρέφουμε ποτέ το όπλο προς τους άλλους. Δε γεμίζουμε το όπλο ποτέ με κατεύθυνση προς τους γύρω μας. Προστατεύουμε το κυνηγετικό μας όπλο μέσα στο δάσος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να "πιαστεί" σε κάποιο από τα δέντρα και να εκπυρσοκροτήσει. Ασφαλίζουμε το όπλο όταν περνάμε από δύσβατες περιοχές. Ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι συνάδελφοί μας και δεν πυροβολούμε αν δεν έχουμε καλή ορατότητα.
Κλείνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι όλοι οι κυνηγοί οφείλουν να δείχνουν προθυμία για συνεργασία στην προσπάθεια που γίνεται για συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων ( π.χ. Άρτεμις , το οποίο οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί μπορούν να το προμηθεύονται από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σπάρτης), καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζεται η τεκμηρίωση των θέσεων των κυνηγών και η προστασία της φύσης.
Εύχομαι Υγεία και Δύναμη στους συναδέλφους κυνηγούς και φυσικά μια καλή και ασφαλή κυνηγετική περίοδο!  .