Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 96

Από κ Τάκης Γεωρσπυρος

Πορσελεν

Κύριε Κυριτσάκα θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για τα Πορσελεν ,για την ταχύτητα τους, τις οσφρητικές τους δυνατότητες και ότι άλλο μπορεί να μας πληροφορήσετε για αυτή την ράτσα? Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που έχω αποκομίσει είναι αποσπασματικές και πολλές φορές αντικρουόμενες. Ευχαριστώ

Απάντηση
Το Πορσελαίν (Porcelaine) θεωρείται μια απ’ τις καλύτερες ράτσες για το κυνήγι του λαγού με παλιά καταγωγή απ’ τα φημισμένα “Blancs du Roy”, που ήταν τα Μεγάλα Άσπρα Σαιντ Υμπερ της Λορένης ( Les Grands St Hubert Blancs de Lorraine).
Έχει πολύ καλή ταχύτητα με συνέχεια και διάρκεια στο ρυθμό και θεωρείται ο γρηγορότερος ιχνηλάτης στην κατηγορία του. Η φωνή του είναι εντυπωσιακή  και  η όσφρησή του εξαιρετικά λεπτή, δυο στοιχεία πολύ σημαντικά σ’ ένα ιχνηλάτη, που τον κατατάσσουν σε σκύλο πρώτης κλάσης.
Δυνατός και γερός με μεγάλο κυνηγετικό πάθος, ένας σκύλος με μεγάλη ικανότητα και ευκολία στο ξεσήκωμα και στην καταδίωξη του λαγού σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα απόκρημνα και βραχώδη.
Το άσπρο χρώμα του διευκολύνει πολύ τον κυνηγό να τον παρακολουθεί και να τον βλέπει από πολύ μακριά στο σκούρο περιβάλλον των βουνών και των περιοχών που κυνηγάει.
Το αγαπημένο κυνήγι του Porcelaine είναι ο λαγός, αλλά κυνηγάει άριστα το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο, όπου και χρησιμοποιείται απ’ τους Γάλλους κυνηγούς. 
Στους αγώνες πρακτικού κυνηγιού που παίρνει μέρος διακρίνεται πάντα στις πρώτες θέσεις με άριστη βαθμολογία.  
Σχετικώς με τις αντικρουόμενες πληροφορίες που έχετε ακούσει, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις κυνηγετικές παρέες όπου ακούγονται πολλά και διάφορα, τα οποία τις περισσότερες φορές λέγονται από άγνοια ή και σκόπιμα.
Το συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί κυνηγοί, είναι να κατηγορούν μια ολόκληρη ράτσα που υπάρχει εδώ και αιώνες, επειδή τους έτυχε ένα όχι και τόσο καλό σκυλί της συγκεκριμένης φυλής. Μα μια ράτσα καθαρόαιμη που έχει χιλιάδες σκυλιά και υπάρχει εκατοντάδες χρόνια, δραστήρια και ενεργητική ανάμεσα στους κυνηγούς δεν είναι δυνατό να είναι άχρηστη, το 90% των σκύλων της και παραπάνω είναι πολύ καλά και άριστα, αλλά θα υπάρχουν και σε ελάχιστο ποσοστό και μέτρια σκυλιά, είναι λογικό. Δεν κακοχαρακτηρίζουμε μια ολόκληρη φυλή χιλιάδων σκύλων από ένα μέτριο που μας έτυχε, είναι κακόβουλο και άστοχο.
Προσωπικά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα τα Πορσελαίν, φυσικά θα απαιτήσετε Pedigree FCI - KOE ή FCI - LOF από Γαλλία.  

Από κ Χρήστος Ζαγκότσης

προβληματικό τσόκ

Κύριε Θανάση είμαι σχετικά καινούριος κυνηγός , λιγότερο από 3 χρόνια, και είμαι 51 χρονών. Κυνηγώ τσίχλες σε απογευματινό καρτέρι στη Λακωνία. Περισσότερο επικοινωνώ μαζί σας λόγω ενός προβληματικού τσόκ που πήρα για την remington 870. Τα IC και MOD μου δουλεύουν κανονικά και μου δίνουν τις ανάλογες τουφεκιές σε χαρτόνια. Το έξτρα φουλ της Briley όμως μου σκορπάει όλα τα φυσίγγια ως 32γρ. και όλα τα νούμερα σκαγιών ως το 7.(παραπάνω δεν δοκίμασα γιατί δεν χρειάζομαι 6 ή 5) Είναι προεκτεινόμενο κάπου 2εκ. Δεδομένης της ψυχρολουσίας από αυτό το τσόκ , διστάζω να επιλέξω κάτι άλλο πιο σφιχτό από το ντεμί που έχω της μάνας του. Αν θέλετε μου γράφετε 2 λόγια. Ευχαριστώ.

Απάντηση
Εκ πρώτης όψεως κ. Ζαγκότση το «έξτρα φουλ» είναι υπερβολικό για τις τσίχλες, ίσως μόνο για τραπ θα μπορούσε να έχει πρακτική εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν φταίει το τσοκ για τη διασπορά των σκαγιών και την κακή κατανομή, αλλά η ποιότητα του φυσιγγιού που χρησιμοποιούμε.
Τα σημερινά φυσίγγια με το πλαστικό κυάθιο, όταν περνούν από το τσοκ, το στενεύουν ακόμα πιο πολύ με το πάχος του πλαστικού κυαθίου. Δηλαδή αν έχουμε ένα τσοκ δυο άστρων (**) το πλαστικό κυάθιο περνώντας το κάνει ένα άστρο (*), δημιουργώντας έτσι επιπλέον στένωμα με συνέπεια τα σκάγια να σκορπίζουν περισσότερο και να έχουν κακή κατανομή.
Το «έξτρα φουλ» που έχετε εσείς, όπως είναι φανερό γίνεται «υπέρ έξτρα φουλ» με τα φυσίγγια του πλαστικού κυαθίου που χρησιμοποιείτε και τα σκάγια σκορπάνε πάρα πολύ και είναι λογικό.
Η μόνη λύση σ’ αυτή την περίπτωση είναι η χρήση φυσιγγίων με μάλλινη τάπα, τα οποία έχουν χαμηλότερες πιέσεις και άριστη κατανομή των σκαγιών. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε τέλεια αποτελέσματα με το έξτρα φουλ της Briley.
Δοκιμές θα κάνετε στα 36 μέτρα σε σταθερό στόχο 1Χ1 μέτρο, όπου θα περιγράψετε ένα κύκλο με διάμετρο 75 εκατοστών για να μετρήσετε τα σκάγια που περιέχει και να βγάλετε το ποσοστό κατανομής, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 75% για το φουλ τσοκ, ενώ για το έξτρα παραπάνω, ίσως και 80%
Παράδειγμα
·         Στο νούμερο 7 και 32 γρ. το φυσίγγι περιέχει 384 σκάγια, οπότε το 75% είναι 288 σκάγια, ενώ το 80% είναι 307 στον κύκλο των 75 εκατοστών.
·         Στο νούμερο 8 και 32 γρ. το φυσίγγι περιέχει 512 σκάγια, οπότε το 75% είναι 384 σκάγια, ενώ το 80% είναι 410 στον κύκλο των 75 εκατοστών.
Από κ Κολλιωτσας. Θεόδωρος

griffon niverne

Καλησπέρα Κύριε Κυριτσάκα . Αναζητώ κουτάβια griffon niverne . Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να αγοράσω ?

Απάντηση
Γκριφόν Νιβερναί υπάρχουν λίγα στην Ελλάδα. Ίσως να υπάρχουν γέννες αυτή την εποχή, οπότε μπορείτε να ψάξετε στις μικρές αγγελίες των περιοδικών και στο internet. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να εισάγετε κουτάβια από Γαλλία.