Orizontio720X90

ΟΙ «ΜΑΜΑΔΕΣ» ΤΩΝ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πρόσφατα μου αποδόθηκε και είναι τιμή μου αλλά και στη συνείδησή μου υπάρχει μεγάλο αίσθημα ευθύνης, ο τίτλος «Μαμά των Κούρτσχααρ».
Σκέφτηκα με αυτό το άρθρο να φωτίσω γυναίκες-εκτροφείς που έκαναν πολλά περισσότερα, κατά την άποψή μου, και δώσανε ώθηση και στίγμα στη φυλή των Κούρτσχααρ. Θα προσπαθήσω να περιηγηθώ σε όλο τον κόσμο και να δώσω το προφίλ γυναικών που ασχολήθηκαν με την εκτροφή του Κούρτσχααρ και έβαλαν πολλές φορές τις βάσεις στη συγκεκριμένη φυλή στη χώρα τους. Πιστεύω ότι η δουλεία τους θα μείνει αθάνατη και πραγματικά βάση για τους νεότερους που θα θελήσουν να πάρουν τη σκυτάλη ώστε ν ασχοληθούν με αυτό που λέγεται εκτροφή κυνηγετικών σκύλων.
Η ιστορική αναδρομή αρχίζει από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη χώρα καταγωγής του Κούρτσχααρ, τη Γερμανία. Είναι γνωστό στον ελληνικό χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν πρωτοήρθε ο μεγάλος γενάρχης Yard Vom Hege Haus και μαθεύτηκε ένα όνομα, μιας Γερμανίδας εκτροφέα που λίγοι έως τότε γνώριζαν, της Karin Stramann. Είχε την τύχη να έχει τα 3 βασικά ιδεώδη χαρακτηριστικά για έναν εκτροφέα: χρόνο, χρήμα, πάθος.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά να τονίσω κάποια σημαντικά στοιχεία. Δούλεψε με επιστημονικό τρόπο στην εκτροφή της, γιατρός άλλωστε, καθιέρωσε για πολλά χρόνια ένα τύπο στη φυλή που μέχρι σήμερα νεότεροι αποκομίζουν από δουλειά τόσο ετών και δυστυχώς πολλές φορές ξεχνάνε, τουλάχιστον μέσα τους, να ευχαριστήσουν αυτήν την τόσο σημαντική γυναίκα που πρόσθεσε, προσωπικά για μένα, όχι ένα απλό λιθαράκι αλλά ίσως και τον ακρογωνιαίο λίθο.
            Θα αναφέρω τα σημαντικότερα απ’ τα πιο σημαντικά σκυλιά: 1970 Unda Vom Hege Haus, 1980 -1985 Malve, Lord, Rauhfreif Blanc, Jasmin Vom Hege Haus 1990 – 1995 Yelly, Yard, Ariel, Bettula, Janos, Nugat, 2000-2005 Irbis, Duna, Atilla Vom Hege Haus.  
            Μια άλλη μεγάλη εκτροφέας, που δούλεψε με τον σύζυγό της πιστά για 44 χρόνια πάνω στο θέμα εκτροφή Κούρτσχααρ, ήταν η Huget Herozete Fugerat. Για όσους δεν γνωρίζουν, η δουλειά αυτών των εκτροφέων στη Γαλλία, και απ ότι γνωρίζω, σε άλλες 10 χώρες του κόσμου, εκτροφείς στηρίζονται στα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κυνοτροφείου. Τα αποτελέσματα αυτού του κυνοτροφείου ήταν πάρα πολύ μεγάλα, σκυλιά που άφησαν στη Γαλλία μέχρι σήμερα φήμη και υπερηφάνεια.
Και εδώ, θα αναφέρω μερικούς απ’ τους μεγαλύτερους σκύλους του κυνοτροφείου, πάντα βασισμένοι στο ιδεατό, εργασιακά και μορφολογικά «Εξαίρετα»: Champion Titan, Champion Omar, Champion Uderzo, Champion Utch, Champion Othon de la haile an loup.
Η επόμενη στάση μας θα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ η φυλή αρχίζει να έχει ανοδική πορεία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν Άγγλοι στρατιώτες είχαν τη δυνατότητα να δουν αυτά τα σκυλιά και την τόσο μεγάλη αξία τους, και παρόλα το σωβινισμό τους, να φέρουν αυτούς τους σκύλους στη Γηραιά Αλβιόνα. Επίσης στην Αγγλία ιστορικά αποδεικνύεται ότι ήταν πολλές οι γυναίκες που βοήθησαν στην άνοδο της φυλής. 
Τη δεκαετία, λοιπόν, του 50, μια νέα τότε κυνηγός αποφάσισε, παρά τη δυσαρέσκεια κάποιων, να εκτρέψει γερμανικά μπρακ. Μην ξεχνάμε ότι η δυσαρέσκεια αυτών των δύο λαών ήταν μεγάλη. Παρόλα αυτά, η Mrs Luise Petrie- Hay, με επωνυμία κυνοτροφείου “Waidman” Kennel, ξεκινά να εκτρέφει και μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνει το όνομά της να ακούγεται στις λέσχες των κυνηγών.  Τα σημαντικότερα σκυλιά που είχε στην κατοχή της ήταν τα Ft. Champion Waidman Zombie, Ft. Champion Poly, Ft. Champion Millicent.
Άλλη μία κυρία που άφησε δείγμα της δουλειάς της ήταν η Mrs M. Layton. Η επωνυμία του κυνοτροφείου τους λέγονταν Midlander Kennel. Τα Κούρτσχααρ της φημίζονταν για τον τύπο τους αλλά και τη φοβερή αντοχή τους πάνω στο κυνήγι. Θα αναφέρω κάποια σκυλιά της εκτροφής της: Champion Midlander Eider (top winning show dog and Ft winner), Midlander Shawnee.
            Συνεχίζουμε με την εκτροφέα Mrs Roberts, με την επωνυμία εκτροφείου “Isara”. Το πρώτο κουτάβι που γεννιέται στο εκτροφείο της είναι το Μάρτιο του 1976, η οποία αργότερα έγινε και πρωταθλήτρια, η Champion Isara Alpe. Ακολουθήσαν οι Champion Archer, Champion Antler, Antje.
Από αυτό το κυνοτροφείο βασίζεται άλλη μία μεγάλη εκτροφέας και δημιουργεί τη δική της γραμμή, που βέβαια πολλοί μέχρι και σήμερα την κατηγορούν ότι έδωσε μεγάλη σημασία στον τύπο και μετά στην εργασία, και αυτή ήταν η Sow Harris, που είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή μαζί της, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δω την ωραία της φάρμα με την επωνυμία Barleyarch. Δυστυχώς δεν κατάφερα στις αποσκευές μου γυρνώντας να πάρω και ένα κουτάβι που μου άρεσε και όσο και αν την πλήρωνα δεν μου το έδινε. Και είχε δίκιο. Γιατί αυτός ο σκύλος έγινε Champion Αγγλίας, ο οποίος ήταν ο Champion Barleyarch Paris. Ιστορικά  ένα από τους μεγάλους της σκύλους ήταν και ο Show Campion Panther.
Άλλη μία κυρία που ασχολήθηκε με την εκτροφή των Κούρτσχααρ δυστυχώς περισσότερο στο μορφολογικό επίπεδο, ήταν η Mrs Jean Bates, με την επωνυμία Hillanhi. Μερικά από τα σκυλιά της ήταν ο Show Champion Tanne, Show Champion Galahad, Hillanhi Vyatka.
Κλείνοντας το φάκελο Αγγλία θα αναφέρω δύο ακόμα εκτροφείς που η μία πέρυσι πέθανε, η Mrs Ann Spoors με την πασίγνωστη εκτροφή της σε Αγγλία και Γερμανία  επωνυμία Birkenwald, με χαρακτηριστικό του εκτροφείου τους τα μαύρα-άσπρα σκυλιά, και θα αναφέρω μερικούς από τους πρωταθλητές της Champion Madel, Korta, Gerhard, Ilka, Kirra και ο νεότερος σκύλος που ακούστηκε στην εκτροφή της και βραβεύτηκε στη Γερμανία ήταν ο Vasir Birkenwald. Θα σταθώ να αναφέρω ότι τα τελευταία της χρόνια λόγω της ηλικίας της είχε πάρει υπερβολικό βάρος και χρειαζόταν ανθρώπινη υποστήριξη και όμως ταξίδευε σε Αγγλία και Γερμανία να παρακολουθεί σκύλους ώστε να προγραμματίζει τα επόμενα ζευγαρώματά της.
Η άλλη κυρία που είχα τιμή να γνωρίσω ήταν η Mrs Madge Simsons, με τη γνωστή στην Αγγλία επωνυμία Swifthouse, που τη γνώρισα σε ηλικία 80 ετών περπατώντας σε λασπωμένα χωράφια και παρατηρώντας πίσω από τους κριτές γερμανικές δοκιμασίες και καταγράφοντας σε ένα μπλοκάκι όλες τις παρατηρήσεις της για αρσενικά και θηλυκά σκυλιά που στο μέλλον είχε στο νου της ζευγαρώσει. Ένας από τους μεγάλους της σκύλους ήταν ο Dual Champion Tufty Swifthouse.
Τελειώνοντας θα ήθελα να φτάσω στη μακρινή Αυστραλία να αναφέρω μια εκτροφέα που μαζί με το σύζυγό της Patrick έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά είναι η Georgina Byrne. Η επωνυμία του εκτροφείο τους ήταν Zahleins. Μερικά από τα σκυλιά τους που βραβεύτηκαν ήταν οι Champion Zahleins Fritz, Champion Zhaleins Trudi, Champion Zhaleins Carla, Champion Zhaleins Renz , Champion Zhaleins Werra, Champion Zhaleins Orlando.
Το σημαντικό όμως που έχει κάνει αυτή η εκτροφέας και είναι αξιομνημόνευτο είναι ότι πήρε την απόφαση να γράψει την «Βίβλο της Φυλής». Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας πληροφορίες ώστε να υπάρχουν συνολικά μέσα σε ένα βιβλίο όλα τα γεγονότα για την εξέλιξη αυτής της φυλής.
Πολλές φορές σκέφτομαι αν σε αυτή τη χώρα οι ρομαντικοί άνθρωποι έχουν αξία. Αν οι άνθρωποι που έχουν στόχους προς το κοινό καλό ανταμείβονται και αν αξίζει κάποιος να θυσιάσει την προσωπική του ζωή ώστε άλλοι να βρουν ένα εγγυημένο σκύλο που να είναι πραγματικά χρήσιμος στο κυνήγι.
Η εκτροφή και το κυνήγι για το ωραίο φύλο υπήρχε και θα υπάρχει ένας σημαντικός σταθμός και ένα μοχλός ορθής δουλειάς, γιατί πιστεύω ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει πραγματικά μια «νοικοκυρεμένη» εκτροφή. Ελπίζω στο μέλλον να δω νεότερες κοπέλες με καθαρό μυαλό, μόρφωση, γνώση και πάθος και όχι από θολωμένη κουλτούρα ή ματαιοδοξία να ασχοληθούν με την υπέρτατη, για μένα φυλή στο κυνήγι, το ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ!!! .