Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 97

Από κ. Δημήτρη

Σεγκούτσι ή Ελληνικός Ιχνηλάτης


Γεια σας. Έχω τρία σκυλιά ελληνικό ιχνηλάτη με beagle αρσενικά ένα δυο χρονών και δυο κουτάβια 11 μηνών όλα πολύ καλά κυνηγάμε με πάθος των λαγό είναι γενικώς γρήγορα χωρίς να καθυστερούν στο ψάξιμο, σκέπτομαι να πάρω ένα κουτάβι σεγκουτσι, η απορία μου είναι εάν ταιριάξουν μεταξύ τους, η να επέλεγα ένα ελληνικό ιχνηλάτη που σίγουρα έχουν ποιο στενή σχέση? Κάθε βοήθεια δεκτή 
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Απάντηση
Αντικειμενικά  καμιά ράτσα δεν ταιριάζει με άλλη διαφορετική γιατί καθεμιά έχει τα δικά της μορφολογικά χαρακτηριστικά και τα δικά της πρότυπα εργασίας.
Υπάρχουν διαφορές στο ύψος, μήκος σώματος, σκελετική δομή, βάρος, βάδισμα, ταχύτητα, φωνή, καθώς επίσης στον τρόπο εργασίας στο κυνήγι, στην ψυχολογία, τον χαρακτήρα και γενικώς στη συμπεριφορά..
Όπως είναι φανερό πολύ δύσκολα ταιριάζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μεταξύ διαφορετικών φυλών και γι αυτό το λόγο θα ήταν καλύτερα να έχουμε μια ράτσα με ομοιογενή άτομα της ίδιας μορφολογίας, τρόπου εργασίας, ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς, στοιχεία που είναι ουσιώδη και σημαντικά σε κυνηγετικούς σκύλους.
Προσωπικά θα σας πρότεινα να μην βάλετε άλλο ιχνηλάτη στην ομάδα, δεδομένου ότι έχετε ακόμα μικρά σκυλιά σε ηλικία, τα οποία για δυο χρόνια ακόμα τουλάχιστον θα αναπτύσσονται μέχρι να σταθεροποιηθούν κυνηγετικά.
Γι αυτό το λόγο μια νέα παρουσία ενός διαφορετικού σκύλου στην ομάδα των ιχνηλατών σας θα δημιουργήσει προβλήματα προσαρμογής και ομοιογένειας.


Ερωτήσεις για Πορσελέν

Από κ. Τάκης Γερωσπύρος

κ. Κυριτσάκα σας παρακαλώ αν έχετε την γνώση να με ενημερώσετε για τα Πορσελεν ,τις δυνατότητες τους την ταχύτητα στη δίωξη του λαγού και πιθανά ελαττώματα.
Απάντηση
Το Πορσελαίν (Porcelaine) θεωρείται μια απ’ τις καλύτερες ράτσες για το κυνήγι του λαγού με παλιά καταγωγή απ’ τα φημισμένα “Blancs du Roy”, που ήταν τα Μεγάλα Άσπρα Σαιντ Υμπερ της Λορένης ( Les Grands St Hubert Blancs de Lorraine).
Έχει πολύ καλή ταχύτητα με συνέχεια και διάρκεια στο ρυθμό και θεωρείται  γρήγορος ιχνηλάτης στην κατηγορία του. Η φωνή του είναι εντυπωσιακή  και  η όσφρηση του εξαιρετικά λεπτή, δυο στοιχεία πολύ σημαντικά σ’ ένα ιχνηλάτη, που τον κατατάσσουν σε σκύλο πρώτης κλάσης.
Δυνατός και γερός με μεγάλο κυνηγετικό πάθος, ένας σκύλος με μεγάλη ικανότητα και ευκολία στο ξεσήκωμα και στην καταδίωξη του λαγού σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα απόκρημνα και βραχώδη.
Το άσπρο χρώμα του διευκολύνει πολύ τον κυνηγό να τον παρακολουθεί και να τον βλέπει από πολύ μακριά στο σκούρο περιβάλλον των βουνών και των περιοχών που κυνηγάει.
Το αγαπημένο κυνήγι του Porcelaine είναι ο λαγός, αλλά κυνηγάει άριστα το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο, όπου και χρησιμοποιείται απ’ τους Γάλλους κυνηγούς. 
Στους αγώνες πρακτικού κυνηγιού που παίρνει μέρος διακρίνεται πάντα στις πρώτες θέσεις με άριστη βαθμολογία. 
Προσωπικά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα τα Πορσελαίν, φυσικά θα απαιτήσετε Pedigree FCI - KOE ή FCI - LOF από Γαλλία.  .