Orizontio720X90

Η διατροφή του σκύλου μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος
Ειδικός συμπεριφοράς σκύλων

Ένα από τα σημαντικά κομμάτια της ανατροφής του σκύλου είναι το θέμα της διατροφής του. Ως άνθρωπος που εδώ και είκοσι χρόνια εκτρέφω σκύλους έχω πειραματιστεί με πολλές διατροφικές μεθόδους που κατά καιρούς μου έχουν συστήσει κτηνίατροι. Έχω λοιπόν μια σφαιρική εικόνα για το θέμα της διατροφής.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σωστή διατροφή θα δημιουργήσει μια ιδανική σκελετική δομή και συνάμα έναν πολύ καλό μυϊκό όγκο. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και βέβαια κίνησή του, στην άσκησή του ή στην εργασία του σκύλου.
 Αυτή την ενέργεια λοιπόν που προέρχεται από την τροφή και τη χρησιμοποιεί ο οργανισμός σαν καύση την παίρνει από το κρέας, το λίπος και τους υδατάνθρακες..
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, και αυτό πολλές φορές μας βοηθάνε  οι έτοιμες τροφές ξηράς τροφής από τον πίνακα που υπάρχει στη συσκευασία, είναι η ποσότητα θερμίδων ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του σκύλου αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκεται, δηλαδή περίοδο υψηλής άσκησης ή περίοδο κατάστασης ηρεμίας. Εδώ πολλές φορές πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν κάποιο λάθος πιστεύοντας ότι θα δώσουν ένα καλό σιτηρέσιο στο σκύλο τους , ταΐζουν τον τετράποδο σύντροφό τους με μαγειρευτό φαγητό που συνήθως από αυτό τρώνε και οι ίδιοι, αλλά και όλη την ημέρα συνεχίζουν με λιχουδιές και μεζεδάκια. Αυτό σε συνδυασμό με ελλειπή άσκηση δημιουργεί παχυσαρκία και είναι κάτι που το έχω δει πολλές φορές σε σκύλους που έρχονται σε εμένα να πάρουν κάποιες συμβουλές.
 Γι΄αυτό με λίγα λόγια θέλω να αναλύσω κάποια πράγματα για το τι πάει να πει σωστή διατροφή. Μια τροφή μπορεί να έχει λευκώματα, λίπος, υδατάνθρακες. Αυτές οι τρεις κατηγορίες λέγονται και οργανικές ουσίες. Οι ουσίες των τροφών κατατάσσονται σε 5 βασικές ομάδες: πρωτεΐνη, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
Την πρωτεΐνη θα την βρούμε μέσα από το κρέας, το γάλα, το τυρί και το αυγό.
Τους υδατάνθρακες  θα τους βρούμε από το ρύζι και τη σόγια.
 Ένα σκύλος πρέπει να τρώει σε 24 ώρες 3-4gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ενώ για το λίπος η θερμική αξία του είναι 9,3 θερμίδες κατά 1γρ λίπος. Δηλαδή για να καλύψει ο σκύλος τις ανάγκες του σε λίπος πρέπει να τρώει 3γρ ανά κιλό σωματικού βάρους το 24ώρο. Τώρα, όταν έχουμε νεαρά ζώα αυτά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε λίπος, γι΄ αυτό και το μητρικό γάλο έχει γύρω στα 8-9% ανά κιλό από ένα συνηθισμένο γάλα.
Για να γίνει σωστή πέψη του σκύλου πρέπει να χορηγούμε και υδατάνθρακες. Χωρίς υδατάνθρακες ένας οργανισμός παρεμποδίζει τη σωστή αξιοποίηση του λίπους. Η θερμική αξία των υδατανθράκων είναι 4,1kcal ανά γραμμάριο. Εδώ πρέπει πάλι να επισημάνουμε πως και εδώ δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση γιατί το πεπτικό σύστημα του σκύλου δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για να χωνέψει τις φυτικές τροφές. Άρα μια ποσότητα 5-10gr υδατάνθρακα ανά κιλό σωματικού βάρους το 24ωρο είναι αρκετή.
Οι ανόργανες ουσίες είναι απαραίτητες για τη σωστή δομή του σώματος και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.
Επίσης οι βιταμίνες είναι πολύ ανάγκες για την ανάπτυξη του νεαρού σκύλου και τη συντήρηση του αναπτυγμένου και γέρικου οργανισμού. Βιταμίνες όπως Α, Δ, Ε, Κ, Β.
Γενικά μια μονόπλευρη διατροφή όπου υπάρχουν ελλείψεις στις παραπάνω ουσίες που ανάφερα παρατηρούνται διάφορες αναταραχές. Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί τον κάθε ιδιοκτήτη ακόμα και τον κυνοτρόφο είναι να βρει μια διατροφή ισορροπημένη που να τους δίνει αποτελέσματα στην ανάπτυξη του σκύλου του. Έτσι προέκυψαν εδώ και πολλά χρόνια οι διάφορες εταιρείες να λύσουν το πρόβλημα. Για  να εμπιστευτεί κανείς τέτοιου είδους τροφές πρέπει να αγοράσει προϊόντα μιας διεθνής εταιρείας με κύρος που σαφώς θα έχει και πολυάριθμους καταναλωτές. Είναι λογικό ότι θα έχει ελεγχθεί από κέντρα ελέγχου τροφών και όπως καταλαβαίνετε όλες αυτές οι πολυεθνικές έχουν μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων ώστε να συμβάλλουν στη σωστή παρασκευή ξηράς τροφής.
Μια από τις κυριότερες εταιρείες στο χώρο, που την προτείνω μετά από χρόνια εμπειρίας στο να εκτρέφω και να ταΐζω από κουτάβια ως ενήλικους σκύλους, είναι οι τροφές της Purina Pro Plan. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εταιρείες στο χώρο και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Το θέμα είναι ο καθένας να μην λυπηθεί τα χρήματα ώστε να ταΐσει το σκύλο του με κάτι σωστό, γιατί δυστυχώς οι φθηνές τροφές που υπάρχουν στο χώρο, μελέτες έχουν αποδείξει ότι μακροχρόνια έχουν βλάψει την υγεία του σκύλου. Αλλά και εγώ από την εμπειρία μου έχω δει, ότι ένας σκύλος που δεν έχει σωστή διατροφή και είναι σκύλος εργασίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν΄ αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν. Γι΄ αυτό διαθρέψτε το σκύλο σας σωστά και μακροχρόνια θα έχετε κέρδος..