Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 98

Από κ. Δημήτρη

Νεαρό κουτάβι

Γεια σας.
Σας ξανακάνω δεύτερη ερώτηση, έχω τρία σκυλιά ελληνικό ιχνηλάτη beagle, ίδιος πατέρας διαφορετική μανα,2,5 χρονών και τα αλλά δυο κοντά 12 μηνών τα έχω μεγαλώσει ο ίδιος, το μεγαλύτερο που μου το έδωσαν πέρσι των Μάρτιο 13 μηνών έβγαλε γύρω στους 50 λαγούς μέχρι να ανοίξει το κυνήγι ,δυνατό ακούραστο με πάθος , μόλις πιάσει το πάτημα ζεστό κάνει σαν τρελό καλά καλά δεν ψάχνει ανθρωπινά , από την άλλη μπορώ να το αφήσω ελεύθερο στο σπίτι δεν φεύγει αλλά στο κυνήγι είναι το αντίθετο, μήπως δεν είναι ώριμο ακόμα? Τα κουτάβια που τα παίρνω μαζί μου έχουμε βγάλει λαγούς από νωρίς, τα τρελαίνει μια μπρος μια πίσω σκέφτηκα μήπως ζηλεύει άλλα από την άλλη όταν δεν τα έχω δεμένα πάνε και κοιμούνται στο σπίτι του, τρώνε από το ίδιο μπολ, μήπως πρέπει να τα βγάζω ξεχωριστά για να μην χαλάσουν?
Φιλικά

Απάντηση.
Παρακάτω θα σου δώσω σε περίληψη ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των κουταβιών,  το οποίο θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις την εκπαίδευση σωστά και μεθοδικά , προοδευτικά με το πέρασμα της ηλικίας.
1.      Η πρώτη φάση γίνεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών πάνω κάτω και είναι η προκαταρκτική εκπαίδευση. Σ’ αυτή την ηλικία έχουμε ένα κουτάβι που αναπτύσσεται σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά. Από τους πρώτους μήνες θα το μάθουμε την αυστηρή υπακοή, τη γενική κοινωνικοποίηση στο περιβάλλον που ζει και κινείται, θόρυβοι, οικόσιτα ζώα κ.λ.π.
 Μεγαλώνοντας προοδευτικά ξεκινάμε συχνούς περιπάτους σε διαφορετικά εδάφη όπου θα συναντήσει τις αντίστοιχες δυσκολίες, που πρέπει να ξεπεράσει. Θα πρέπει να μάθει την πέτρα, το βράχο, τα ρέματα, τα πυκνά, τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει, το νερό και τα ρυάκια που πρέπει να περάσει χωρίς φόβο.
Παράλληλα μπορούμε να του κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με ένα κουνέλι σε περιορισμένους χώρους με εναλλαγές στους ντορούς κάθε φορά και τη χρήση πιστολιού αερίων για να συνδυάσει «τουφεκιά» με θήραμα. Πλησιάζοντας στους 12 μήνες θα κάνει τη γνωριμία με το λαγό, απαραίτητα σε περιφραγμένο χώρο είτε είναι εκπαιδευτήριο είτε δικό μας χώρος. Εδώ θα μάθει μεθοδικά με τις επαναλήψεις τα «βήματα» του κυνηγιού και θα ξεδιπλώσει τα κυνηγετικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο εργασίας της ράτσας του.
·         Ψάξιμο
·         πλησίασμα στο γιατάκι
·         ξεσήκωμα  
·         καταδίωξη

2.      Η βασική εκπαίδευση στο λαγό ξεκινάει στην ουσία από την ηλικία των 12 μηνών και συνεχίζεται μέχρι τα τρία χρόνια περίπου. 
Ξεκινάμε στο ελεύθερο περιβάλλον με εύκολα και απαλά μέρη και όσο το δυνατόν «εύκολους» λαγούς και προοδευτικά πάμε στα δύσκολα. Εδώ ο σκύλος θα γνωρίσει τις εδαφικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει και τις «οσφρητικές» δυσκολίες του λαγού που πρέπει να μάθει και να καταλάβει σιγά-σιγά, αυστηρά μόνος του με σκοπό να αποκτήσει εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του, τα μεγάλα σκυλιά που χρησιμοποιούμε σαν δάσκαλους δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, γιατί απλούστατα κυνηγούν μόνα τους χωρίς να υπολογίζουν τους μαθητές, οι οποίοι στο τέλος καταλήγουν κομπάρσοι και απλοί παρατηρητές.
 
3.      Τρίτη φάση που συμπίπτει με τον τρίτο έτος της ηλικίας του σκύλου μας. Έχει φυσιολογικά κυνηγήσει μια κυνηγετική σεζόν του προηγούμενου χρόνου και αναμένεται η επόμενη κυνηγετική περίοδος.
Θεωρητικά και πρακτικά ο ιχνηλάτης μας θα ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό στη νέα κυνηγετική περίοδο αν όλα έχουν γίνει σωστά και μεθοδικά από μέρους μας και φυσικά αν ο σκύλος μας διαθέτει όλα τα κυνηγετικά προσόντα που απαιτούνται για ένα λαγόσκυλο.Από κ Παπαθεοδώρου Δημήτρης

Γαλλικό μπράκ τύπου Πυρηναίων

Κύριε Κυριτσάκα ενδιαφέρομαι να αποκτήσω ένα γαλλικό μπρακ τύπου Πυρηναίων και θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιον η κάποιους αξιόλογους εκτροφείς όπως και να με βοηθήσετε όσων αφορά την διαδικασία για την εισαγωγή του επίσης αν σας είναι εύκολο θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά για κάποιες λεπτομέρειες
Απάντηση
Υπάρχουν αξιόλογα Γαλλικά Μπρακ στην Ελλάδα με άριστες διακρίσεις σε επίπεδο μορφολογικό αλλά βεβαίως και κυνηγετικό.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες..