Orizontio720X90

Ο Θανάσης Κυριτσάκας Απαντά 103

 Από κ Γιώργος

Ράτσες για Αγριογούρουνο

Καλημέρα σας και μπράβο για την προσπάθεια και τον χρόνο που αφιερώνετε σε όλους μας. Κυνηγάω γουρούνι και θα ήθελα την βοήθεια σας. Λόγο του ότι η παρέα είχε πάντα ημίαιμα τελευταία δεν τα πάμε καλά στο να βγάλουμε καλά σκυλιά. Οπότε το πήρα απόφαση για να ξεκινήσω να πάρω καθαρόαιμα. Τα βουνά μας είναι αρκετά πυκνά με αποτέλεσμα τα γουρούνια να σηκώνονται πάρα πολύ δύσκολα και κόβουν και σκυλιά. Επίσης με ενδιαφέρει η καταδίωξη. Είμαι μεταξύ ελληνικού ιχνηλάτη, γριφόν και ίσως Αρτουά. Τι προτείνετε, και ποια τα + και - των επιλογών μου. Επίσης που μπορώ να βρω το δυνατόν καλύτερα κουτάβια στην Β. Ελλάδα. Την όποια απάντηση σας για το που μπορώ να βρω καλά κουτάβια δεν θα την εκλάβω ως διαφήμιση οπότε θα σας παρακαλούσα να γίνετε συγκεκριμένος. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να φανεί "ποιόν" μου προτείνετε μπορείτε να μου στείλετε μαιλ στο naoum_george@yahoo.gr. 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ναούμ Γιώργος.
Απάντηση
Πολλές είναι οι καθαρόαιμες ράτσες για το αγριογούρουνο ειδικά στις χώρες της Ευρώπης, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κυνηγών χρησιμοποιούν καθαρόαιμους ιχνηλάτες.
Για το αγριογούρουνο χρειαζόμαστε ιχνηλάτες με ισορροπία ψυχική και σωματική, θάρρος και όχι φόβο, γενναιότητα και όχι άγρια και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Όλα αυτά τα στοιχεία τα βρίσκουμε σε καθαρόαιμες ράτσες οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων έχουν σταθεροποιήσει αυτά τα σημαντικά κυνηγετικά προσόντα και μπορούν να κυνηγήσουν έτσι με ασφάλεια και περισσότερη σιγουριά το αγριογούρουνο χωρίς προβλήματα θανάσιμων τραυματισμών.
Θεωρητικά όλοι οι ιχνηλάτες μπορούν να κυνηγήσουν το αγριογούρουνο λόγω της έντονης μυρωδιάς που αφήνει στο περιβάλλον αλλά και στο έδαφος με τα βαθιά ίχνη της οπλής,  όμως τα σκυλιά που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι άγρια και επιθετικά και θεωρώ αυτό το κριτήριο το πιο σημαντικό στην εκλογή της ράτσας.
Τον Ελληνικό Ιχνηλάτη δεν θα τον συνιστούσα για αγριογούρουνο λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα που θα είναι αιτία πολλών τραυματισμών, ακόμα και θανάσιμων με μεγάλη πιθανότητα, άλλωστε και στην εποχή του Ξενοφώντα χρησιμοποιείτο μόνο για λαγούς ενώ για τα γουρούνια τα Μεγάλα Ινδικά, δεν είναι κακό να τηρήσουμε την «παράδοση».
Γκριφόν υπάρχουν πολλά που κυνηγούν αγριογούρουνο, άλλα λίγο άγρια και άλλα πιο ήπια και ισορροπημένα. Τα Γκριφόν της Γαλλίας (Μπλε Γκριφόν της Γασκώνης, Γκριφόν της Βρετάνης, Γκριφόν Νιβερναί, Μπρικέ Γκριφόν της Βανδέας, Μεγάλο Γκριφόν της Βανδέας ) χρησιμοποιούνται κυρίως για το αγριογούρουνο εδώ και δεκάδες χρόνια, οπότε έχουν αποκτήσει και μια εξειδίκευση κατά κάποιο τρόπο,  πράγμα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω των γονιδίων κι έτσι μπορούμε να τα δώσουμε τον τίτλο του «γουρουνόσκυλου» σε αντίθεση με τα «λαγόσκυλα».
Το Αρτουά ξεκίνησε σαν «λαγόσκυλο» απ’ την εποχή του Λουδοβίκου 16ου και χρησιμοποιείτο  σε κυνήγι καταδίωξης του λαγού, χωρίς όπλο, απ’ τους ευγενείς και βασιλιάδες της εποχής, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε και στο κυνήγι εξόντωσης του Λύκου λόγω του θάρρους και της γενναιότητας που το διακρίνει κι αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που χρησιμοποιήθηκε και στο αγριογούρουνο μετά την Γαλλική επανάσταση από τους απλούς κυνηγούς του λαού.
Όλοι οι παραπάνω ιχνηλάτες χαρακτηρίζονται από άριστα σωματικά και κυνηγετικά προσόντα για το αγριογούρουνο (άριστη όσφρηση, ψάξιμο στο λουρί για το «κόψιμο του ντορού», γρήγορο  πλησίασμα στο γιατάκι, εύκολο ξεσήκωμα, στάμπα αλλά όχι χρονοβόρα ειδικά όταν είναι 3-4 ομάδα και πολύωρη καταδίωξη)
Και μια και το φερε η κουβέντα για στάμπα, προσωπικά τη θεωρώ αρνητικό στοιχείο στο κυνήγι του αγριογούρουνου, δεδομένου ότι τα μέρη που βρίσκονται τα γουρούνια είναι πυκνά και δύσβατα στις περισσότερες των περιπτώσεων κι έτσι είναι αιτία θανάσιμων τραυματισμών των σκύλων κατά 90%, επικίνδυνη για τους κυνηγούς που πλησιάζουν στη στάμπα μέσα στο πυκνό  και άσκοπη καθυστέρηση του κυνηγιού.
Η στάμπα είναι χρήσιμη μόνο σε ανοιχτά και ομαλά εδάφη και στο «περπατητό  κυνήγι πλησιάσματος»  από ένα ή δυο κυνηγούς όπως γίνεται στην Ευρώπη σαν εναλλακτικό είδος κυνηγιού.
Η απόφαση είναι δικιά σας τελικώς τι επιλογή θα κάνετε, αλλά ότι και να διαλέξετε σας βεβαιώνω, από προσωπική εμπειρία, ότι θα μείνετε πλήρως ικανοποιημένος από μια ράτσα καθαρόαιμη και δεν θα την αλλάξετε ποτέ.  Από κ Γιώργο Τσιάκα

Μπιγκλ για Αγριογούρουνο

Κύριε Κυριτσάκα Καλησπέρα θα ήθελα να μου πείτε αν το μπιγκλ μπορεί να ανταποκριθεί στο κυνήγι του αγριόχοιρου.
Απάντηση
Αντικειμενικά δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για το Beagle να κυνηγήσει το αγριογούρουνο, άσχετα αν έχει καθιερωθεί σαν ιχνηλάτης του λαγού και του αγριοκούνελου.
Έχει όλα τα προσόντα, σωματικά και κυνηγετικά να κυνηγήσει το αγριογούρουνο με επιτυχία. Είναι δραστήριος, δυνατός, ενεργητικός και παθιασμένος ιχνηλάτης, γεννημένος κυνηγός που μπορεί να κυνηγήσει τα πάντα..