Orizontio720X90

5η & 6η Εθνική Έκθεση Ομίλου Κυνοφίλων Σύρου 19 & 20 Ιουλίου 2014

Για άλλη μια χρονιά ο δραστήριος Όμιλος Κυνοφίλων Σύρου  παρά την οικονομική κρίση κατάφερε να διοργανώσει μια πολύ επιτυχημένη κυνοφιλική εκδήλωση, με 200 συμμετοχές την κάθε ημέρα, που αυτό δείχνει και την επιτυχία της εκδήλωσης.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ήμουν κοντά στην έκθεση ως εκθέτης αλλά και με τα μάτια ενός ρεπόρτερ που ασχολείται με την κυνοφιλία για να περάσει τον παλμό αυτό στους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους γεγονότα.
Στα μέσα Ιουλίου η Σύρος είχε φορέσει τα γιορτινά της και ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο, ώστε να κάνουν τις διακοπές τους. Μέσα σ΄ αυτούς τους επισκέπτες ήταν και κυνόφιλοι  απ΄ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό με ένα είδους άτυπο ραντεβού ώστε να συνδυάσουν τις διακοπές τους μαζί με τους σκύλους τους και να συναγωνιστούν ο καθένας στη φυλή του και στην κατηγορία του, ώστε τελικά η καθαρόαιμη εκτροφή του σκύλου ν΄ ανέβει ένα σκαλί πιο ψηλά..Σίγουρα το γεγονός αυτό συνδράμει στην τοπική κοινωνία και βοηθά το νησί να γίνει πόλος έλξης για την Ευρωπαϊκή Κυνοφιλία. Ο πρόεδρος κ. Λεονάρδος Χαλαβαζής, το Δ.Σ. και όλα τα μέλη κάνουν προσπάθειες, μελέτες και προετοιμασίες πολλούς μήνες πριν ώστε αυτό το Κυνοφιλικό διήμερο να έχει την επιτυχία που πρέπει ώστε κάποια στιγμή να καταφέρει να πάρει το χρίσμα για μια Διεθνή Έκθεση Σκύλων.
Αυτό θα δώσει μια άλλη αίγλη στην όλη εκδήλωση αλλά θα καταφέρει να προσελκύσει πολύ καλούς εκτροφείς από το εξωτερικό. Φέτος το Δ.Σ. κατάφερε κάποια λάθη του παρελθόντος να τα καλύψει. Αντιμετώπισε πρόβλημα στις προηγούμενες εκθέσεις με τους άπειρους υπευθύνους στίβων, το έλυσε φέρνοντας από την Αθήνα άτομα με εμπειρία. Το δεύτερο πρόβλημα που υπήρξε τις προηγούμενες χρονιές ήταν ο ερασιτεχνικός χειρισμός των σκύλων από τους ιδιοκτήτες της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ο Όμιλος διοργάνωσε Σεμινάριο Σωστού Χειρισμού την προηγούμενη μέρα της έκθεσης, όπου πολλοί εκθέτες το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Μια άλλη μεγάλη επιτυχία, που πιστεύω ακράδαντα ότι έφερε πολύ κόσμο στην έκθεση, ήταν το γεγονός ότι το Δ.Σ. κατάφερε να κλείσει ημερομηνία και να έχει κοντά του δύο μεγάλους κριτές της Ευρωπαϊκής Κυνοφιλίας, τον κ. Frank Kane και τον κ. Per Iversen.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος και την τιμή μας έκαναν να κρίνουν στην Ελλάδα αυτοί οι δύο κριτές θα σκιαγραφήσουμε λίγο το προφίλ τους. Ο κ. Frank Kane ασχολείται με τον σκύλο από την ηλικία των 12 ετών, όταν έγινε ιδιοκτήτης ενός cocker spaniel.  Ενώ στα 16 άρχισε να συμμετέχει ως νεαρός χειριστής στο μεγάλο κυνοφιλικό γεγονός της Αγγλίας τα Crufts. Τα επόμενα χρόνια ασχολείται όχι μόνο σαν εκτροφέας στις εκθέσεις αλλά ως χειριστής (handler). Το 1974 γίνεται κριτής στην πρώτη του φυλή για να φτάσει να είναι εδώ και 10 χρόνια κριτής για όλες τις φυλές της F.C.I. Το απόγειο της καριέρας του έρχεται το 2012, αυτός ο μεγάλος θεσμός των Crufts του δίνει την άδεια να κρίνει τον καλύτερο έκθεσης  στη συγκεκριμένη έκθεση (Best in Show).
O Per Iversen λάτρεις των Labrador με 40 χρόνια εμπειρία έχει κρίνει σε εκθέσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο. 
Καταλαβαίνετε λοιπόν το κύρος που προσδίδουν αυτοί οι δύο κριτές αλλά και τι προσπάθειες χρειάστηκαν από το Δ.Σ. έτσι ώστε να έρθουν αυτοί οι κριτές στην Ελλάδα.
Το επίπεδο των σκύλων, απ΄ ότι ρωτήσαμε, για τα δεδομένα της χώρας και της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν καλό με μικρές εξαιρέσεις.
Μια άλλη επιτυχία που πρέπει να τονιστεί, ήταν ότι η έκθεση προσέλκυσε τον απλό κόσμο που ήθελε να δει από κοντά πολλές φυλές, άλλους που ήθελαν να μάθουν για μια συγκεκριμένη φυλή ρωτώντας κάποιους εξειδικευμένους εκτροφείς ενώ άλλοι ενδιαφέρθηκαν να βρουν ειδικευμένους ανθρώπους για το πώς θα λύσουν προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους τους. Αυτό είναι και η επιτυχία μιας έκθεσης, να προσελκύει κοινό, εκτός από τους καθιερωμένους εκτροφείς που συμμετέχουν σε αυτές.
Όλα αυτά για να συμβούν, εκτός από τη φλόγα και την καλή διάθεση των ανθρώπων χρειάζονται χρήματα και ένας μεγάλος χορηγός. Έτσι καμιά φορά, είτε από πρόθεση, είτε από ατυχία ξεχνάμε τον μεγάλο χορηγό. Σε αυτή λοιπόν την εκδήλωση για άλλη μια χρονιά η εταιρεία Purina Pro Plan ήταν ο μεγάλος χορηγός.
Ραντεβού λοιπόν και του χρόνου στη Σύρο, ελπίζοντας στο επόμενο μου ρεπορτάζ, η έκθεση να έχει περισσότερους σκύλους και να έχει τον τίτλο Διεθνής!.