Orizontio720X90

5 & 6 Μαρτίου 29ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα AICEB Επανιέλ Μπρέτον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος

 
Σε μια εποχή που η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές μερικές επιτυχίες κάποιων ελλήνων δίνουν μια ψυχολογική ανάταση που είναι αναγκαία και μας δίνει ελπίδα για το αύριο.
Μια τέτοια εκδήλωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και καιρό ήταν γνωστό στους κυνόφιλους της κυνηγετικής οικογένειας ότι ο Όμιλος Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδας θα διοργάνωνε στη χώρα μας, αφού η Σερβία ήταν τιμωρημένη, το 29ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της φυλής.
Αυτό για να συμβεί και να οργανωθεί ώστε να υπάρχει μια καλή παρουσία δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται σχεδιασμό, πρόγραμμα και μια μεγάλη χορηγία. Εδώ και καιρό ο ακούραστος πρόεδρος, σεβάσμιος απέναντι σε όλους τους προέδρους των ομίλων φυλών, και γνωρίζοντας αυτοί μιας και στο παρελθόν έχει διοργανωθεί ανάλογο πρωτάθλημα στη χώρα μας, του ξαναέδειξαν εμπιστοσύνη να φέρει εις πέρας αυτή τη μεγάλη εκδήλωση..

 Όλο το Δ.Σ., καθώς και μέλη και φίλοι του Ομίλου, ο καθένας από το δικό του μετερίζι βοήθησε στο να διοργανωθεί αυτή η εκδήλωση και να μην δωθεί σε κανέναν η ευκαιρία να πει ότι η διοργάνωση και το πρωτάθλημα δεν ήταν του επιπέδου και των περιστάσεων που απαιτούνταν.
Ήμουν τυχερός γιατί κατάφερα από τις αρχές του Ιανουαρίου να είμαι στους περισσότερους αγώνες που διοργανώθηκαν από τον Όμιλο με σκοπό να γινόταν η επιλογή των σκύλων της Εθνικής Ομάδας του Επανιέλ Μπρετόν.
Οι σκύλοι που τελικά έφτασαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο επί δύο μήνες ώστε ο Όμιλος να είναι σίγουρος για το ποιοι σκύλοι θα έπρεπε να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Με διαφάνεια, ωριμότητα και σοβαρότητα.
Ο φυσικός πλούτος που διαθέτουμε, και δεν είναι άλλος από την καμπίσια πέρδικα, μιας και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη θηράματος, αλλά και το ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης πληρώνεις για να εκπαιδεύσεις τον σκύλος σου στις καμπίσιες πέρδικες, φέρνει σε μας ένα προβάδισμα οι διαγωνιζόμενοι να έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τους σκύλους τους στο συγκεκριμένο τύπο αγώνα.
Βεβαίως η κατάχρηση πολλές φορές του θηράματος και η μη επαρκής, κάποιες φορές, διαφύλαξη από τη θηροφυλακή,  μπορεί να φέρει έναν όλεθρο και να χάσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο πανίδας που μας παρέχει η χώρα μας και που είναι σε πάρα πολλούς γνωστούς επαγγελματίες κυναγωγούς του εξωτερικού, μύθος και όνειρο να μπορούσαν να το έχουν στον τόπο τους. Γι αυτό και πάρα πολλοί κυναγωγοί του εξωτερικού ήρθαν στη χώρα μας τουλάχιστον ένα μήνα πριν να εκπαιδεύσουν τους σκύλους τους που θα διαγωνιζόντουσαν καθώς επίσης και σκύλους των πελατών τους κυνηγών.
Για μένα θα έπρεπε οι ξένοι κυναγωγοί να πληρώνουν κάποιο τίμημα προς τη δασική αρχή, ώστε και έσοδα να υπάρχουν που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προγράμματα προστασίας, τροφής και νέων ενδιατημάτων στις καμπίσιες πέρδικες.
Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, το Μαυροβούνιο, η Ουκρανία, το Βέλγιο και φυσικά η Ελλάδα. Οι σκύλοι που διαγωνίστηκαν για τον μεγάλο τίτλο ήταν περίπου 40.
Καλεσμένοι κριτές του Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος ήταν ο Molinari Giuseppe από την Πολωνία, ο Χρήστος Καλφόπουλος από την Ελλάδα, ο Arcangeli Gianluigi από την Ιταλία, η Stefanova Katia από την Βουλγαρία, ο Jose Luis Recondo από την Ισπανία, η Josje Kugel από την Ολλανδία, ο Botier Mura Francois από την Σουηδία και o Boucher Christian από την Γαλλία, ο οποίος τελικά λόγω προσωπικού προβλήματος δεν κατάφερε να έρθει και αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Νιάνιο Γαβριήλ από την Ελλάδα.
Κατ’ ομολογία του προέδρου του Aiceb Mr. Christian Gunther η διοργάνωση της χώρας μας ήταν πάρα πολύ καλή. Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι το επίπεδο των σκύλων ήταν εξαιρετικό, ότι οι κριτές είδαν πολλά τυπικά μπρετόν, ότι το θήραμα ήταν σε άριστη κατάσταση αλλά και ότι ο χορηγός της εκδήλωσης, η εταιρεία Dorkas, είχε καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  ώστε αυτή η εκδήλωση να της δοθεί η αίγλη που της άξιζε. Επίσης τόνισε ότι το πρωτάθλημα ήταν καθόλα διαφανή και ότι οι ελληνικοί σκύλοι οι οποίοι τελικά πρωταγωνίστησαν, δεν τους δόθηκε καμία εύνοια λόγω ότι η χώρα είχε διοργανώσει το πρωτάθλημα.
Οι σκύλοι που τελικά κατάφεραν να κατακτήσουν  τους τίτλους ήταν :
Πρωταθλήτης Ευρώπης:  Mitakos Ventus Ronti με κυναγωγό τον Δημήτρη Μπατσιούδη και ιδιοκτήτη τον Μιτάκο Απόστολο.
Αναπληρωματικός Πρωταθλητής Ευρώπης :  Nadal De Penalober με κυναγωγό τον Luis Fuentes και ιδιοκτήτη τον Julio Bianco Bonete
Την 3η θέση κατάκτησε ο σκύλος Adam De Saint Athanase με κυναγωγό τον Δημήτρη Μπατσιούδη και ιδιοκτήτη τον Τσιφλικίδη Ανέστη.
Οι τρεις καλύτερες χώρες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σύμφωνα με την βαθμολογία ήταν :
1)                  Ελλάδα
2)                  Γαλλία
3)                  Ισπανία
Έτσι και αυτό το πρωτάθλημα τελείωσε με πολλές αναμνήσεις και νέους στόχους για τους κυναγωγούς ώστε να καταφέρουν και του χρόνου όλοι αυτοί να ξαναβρίσκονται να εκπροσωπούν τις χώρες τους και στο επόμενο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα στην Κροατία.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όποτε οι Έλληνες ενώθηκαν και οργανώθηκαν μπόρεσαν να φτάσουν ψιλά και ότι στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει η υπερβολική ξενομανία και η εισαγωγή ξένων αιμάτων από κυνοτροφεία γιατί η χώρα μας απέδειξε ότι έχει μεγάλους σκύλους που μπορούν να προσφέρουν στη φυλή του Επανιέλ Μπρετόν.  

Σημείωση
Μετά από συνεννόηση με τον κ. Νίκο, λόγω Πανευρωπαϊκού και νίκης της χώρας μας, μου είπε ότι μπορούμε να βάλουμε 5 φωτογραφίες.
Σας αναφέρω τα πρόσωπα που εικονίζονται στην κάθε φωτογραφία:
1)                  Ο πρόεδρος του Ο.Ε.ΜΠ.Ε. Χ. Καλφόπουλος στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού.
2)                  Τα κύπελλα και οι πλακέτες των κριτών, χορηγία της εταιρείας ΔΟΡΚΑΣ.
3)                  Απονομή από τον αντιπρόεδρο ΑICEB , G. Molinarri, στον κ. Μιττάκο Α. & Μπατσιούδη Δ. για τον Πρωταθλητή Ευρώπης 2016 Mitakos Ventus Ronti.
4)                  H Εθνική Ελλάδας Ο.Ε.ΜΠ.Ε.
5)                  Ο Κ. Καλφόπουλος με τον αντιπρόεδρο AICEB, G. Molinarri και την πρόεδρο του Επανιέλ Μπερτόν Βουλγαρίας και κριτή, Κ. Stafanova.

 .