Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34  - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.  2310  477128 – 477129,  6973 808934, FAX  2310 473863 – 475301

Θεσσαλονίκη 19-7-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποίηση σύσκεψης για τις ζημιές από αγριογούρουνα στην Π.Ε. Σερρών
Τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου με αντικείμενο τις ζημιές από αγριογούρουνα σε αγροτικές περιοχές του νομού Σερρών.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) , με τη συνεργασία του Αγροτικών Συλλόγων του ν. Σερρών, μετά από συνεχείς αναφορές αγροτών για μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων Σιδηροκάστρου και Νιγρίτας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.Σερρών, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης και εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών ν. Σερρών, του Δασαρχείου Σερρών, του ΕΛΓΑ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των Κυνηγετικών Συλλόγων Σιδηροκάστρου, Νιγρίτας, Σερρών, Ροδόπολης και Ν. Ζίχνης, εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων και αρκετοί παραγωγοί, τόσο από την περιοχή της Σιντικής όσο και της Βισαλτίας.
Παρουσιάστηκε εισήγηση από ειδικό Δασολόγο – Θηραματολόγο της ΚΟΜΑΘ για τα αίτια της αύξησης του αγριόχοιρου και τις ζημιές στην αγροτική περιοχή, καθώς και προτάσεις μεσοπρόθεσμης λύσης, με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Υπήρξε έντονος προβληματισμός από τους παραγωγούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά από τα αγριογούρουνα, αλλά και αγανάκτηση για την ένταση και έκταση του προβλήματος. Κοινή πρόταση όλων ήταν η δυνατότητα αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο για όσα χωράφια βρίσκονται εντός περιοχής της Σύμβασης Ραμσάρ. Ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε για το ισχύον καθεστώς, την ανάγκη αναλογιστικής μελέτης και τον υπολογισμό ασφαλίστρου που να συμπεριλαμβάνει και τέτοιες ζημιές από την άγρια πανίδα, ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο Έως σήμερα αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες εντός της περιοχής Ραμσάρ της λ. Κερκίνης, ενώ το Δασαρχείο Σερρών αποζημιώνει για ζημιές εντός της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής..
Αξίζει να σημειωθεί η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δασαρχείου Σιδηροκάστρου για καταγραφή των ζημιών στην περιοχή ευθύνης της, αλλά τονίστηκε ότι αυτό πρέπει να γίνει ακόμα πιο συντονισμένα, με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Τονίστηκε ότι μέσω της θήρας και του τρόπου άσκησης της δεν μπορεί να υπάρξει επίδραση στη μείωση των πληθυσμών του αγριογούρουνου και πρέπει να καταρτιστούν ευρύτερα σχέδια διαχείρισης του υπερπληθυσμού του είδους.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μητρώο ζημιών στο νομό Σερρών ώστε να αξιολογηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα περιστατικά και να καταρτιστεί ένα κοινό κείμενο προτάσεων για να προσεγγιστούν οι εφικτές λύσεις, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τις ενδιαφερόμενες ομάδες εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.