Orizontio720X90

ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ

Τα σκυλιά που με έκαναν να αγαπήσω το κυνήγι με σκυλιά φέρμαςΤου συνεργάτη μας Λευτέρη Δήμα

Κυνηγώ πουλιά σχεδόν αποκλειστικά για 15 χρόνια και με Κουρτσχάαρ τα τελευταία 12 χρόνια.
Κυνηγώ με πάθος την πέρδικα στο νησί μου την Σάμο, μπεκάτσα στην Σάμο, στην Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο. Ποτέ μου δεν ζήλεψα άλλη ράτσα παρ’ όλο που είδα καλά άτομα και από άλλες φυλές. Την πρώτη φορά που κυνήγησα ορεινές στην Δράμα πριν από 10 χρόνια, θα ήθελα τα σκυλιά μου να είναι λίγο πιο ανοιχτά, τώρα τα ζώα που έχω ίσως να είναι υπερβολικά ανοιχτά.
Πάντα έκρινα και κρίνω τα σκυλιά μου αυστηρά, ήθελα να έχω σκυλιά τα οποία κυνηγούν την πέρδικα κάτω από όλες τις συνθήκες. Επί το πλείστον στην ζέστη που στον τόπο μου είναι χειρότερη από το κρύο. Και όταν λέω ζέστη εννοώ 40 βαθμούς Κελσίου.
Την ράτσα άρχισα να την γνωρίζω καλά το 1994 όταν γνωρίστηκα με τον Μανώλη Γιοκαρίνη του εκτροφείου «toroneos» και τους Δημήτρη Κουκούλη και Γιώργο Τσαπουρνιά του εκτροφείου «Θερμαϊκός».
Ιδρυτικό μέλος του ομίλου Κουρτσχάαρ Ελλάδος, παρακολουθούσα το τι συμβαίνει γύρω από την ράτσα εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Μεγάλωσα πολλά κουτάβια από πολλές γραμμές αίματος και κατέληξα μετά από χρόνια σε μια σέρβικη γραμμή αίματος, την οποία διατηρώ μέχρι σήμερα.
Ζώα με μυαλό, μύτη που παίρνουν όσο τεραίν και να τους δώσεις με ακλόνητη φέρμα και πάνω από όλα πάθος για κυνήγι.
Τα Κουρτσχάαρ είναι σκυλιά που θέλουν να είναι κοντά με το αφεντικό τους. Είναι δυστυχισμένα όταν είναι δεμένα σε μια αλυσίδα, θέλουν να μοιράζονται την ζωή τους με το αφεντικό τους και να περνούν μαζί του όσο περισσότερο χρόνο.
Σκυλιά κυρίαρχα με έντονη προσωπικότητα πρέπει από μικρά να καταλάβουν την θέση τους διπλά στο αφεντικό τους.
Τα αρσενικά είναι λίγο πιο ξεροκέφαλα σαν ζώα, σε σχέση με τα θηλυκά. Ένας καλός μου φίλος φανατικός κυνηγός της πέρδικας, πάντα υποστήριζε ότι μόνο τα αρσενικά ζώα κάνουν για το κυνήγι της.
Όταν αλλάζουν αφεντικό (συνεργάτη) πάντα δεν αποδίδουν τα μέγιστα, χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα για να δείξουν το τι αξίζουν.
Ποτέ  μου δεν έκρινα ένα σκυλί μόνο από την μορφολογία του. Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει το σκυλί να κυνηγάει σαν πραγματικό Κουρτσχάαρ και μετά όλα τα άλλα.
Διαλέγω ζώα όσο το δυνατόν πιο τετράγωνα γίνετε με εύκολη κίνηση. Αλλά αυτό που κάνει ένα σκυλί να πηγαίνει όταν τα άλλα σταματούν να κυνηγάνε είναι η ψυχή και όχι το κορμί του. Μου αρέσουν τα Κουρτσχάαρ με μαλακό χαρακτήρα και σε μέγεθος το μεσαίο με χαμηλό ύψος του προτύπου της φυλής και αυτό γιατί εγώ κυνηγώ σε βουνό και πιστεύω ότι τα μεγαλόσωμα ζώα υστερούν στο βουνό.
Το Κουρτσχάαρ είναι πολυτάλαντα ζώα κυνηγούν σε όλα τα εδάφη στο πυκνό, στο δάσος, στο έλος χωρίς κανένα πρόβλημα και αποδίδουν τα μέγιστα σε μέρη που άλλα ζώα απλώς κυνηγούν. Είναι φημισμένα για το απόρτ τους ακόμα και στο νερό, πράγμα πολύ βασικό για το κυνήγι στον τόπο μου, αφού οι φτερουγάτες πέρδικες περπατάνε παρά πολύ μακριά. Έχω δει τα σκυλιά μου να απορτάρουν πουλιά περπατημένα μέχρι και 300 μέτρα μακριά από εκεί που τα είχα ντουφεκίσει.
Τα Κουρτσχάαρ είναι σκυλιά καλπαστικά με κομψό και άνετο καλπασμό όχι ενθουσιώδες με το κεφάλι πάντα ψηλά και την ουρά σε κίνηση λίγο ποιο πάνω από την ευθεία της ράχης. Το βασικό όμως είναι ότι καλπάζουν όχι για να καλπάζουν άλλα για να βρουν θήραμα. Τα Κουρτσχάαρ είναι γεννημένοι κυνηγοί. Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από το να βλέπεις ένα Κουρτσχάαρ να καλπάζει και να μπαίνει στην αναθυμίαση ανεβαίνοντας και να σταματάει σε μια μεγαλοπρεπή φέρμα καθηλώνοντας τα πουλιά μπροστά του.
Εύχομαι όλοι οι κυνηγοί λάτρεις των σκυλιών φέρμας να έχουν κάποτε την ευκαιρία να δουν ένα κάλο Κούρτσχααρ να κυνηγάει και να απολαύσουν και αυτοί αυτόν τον αρχοντικό κυνηγό.

Δήμας Ελευθέριος
Εκτροφέας Κούρτσχααρ 

(πρώτη δημοσίευση Μάρτιος 2004 www.kinigotopos.gr)