Orizontio720X90

Συνέντευξη με την Μάτα Σκούρα


Η παρουσία του «αδύνατου» φύλου σε μια από τις πλέον δυναμικές φυλές. Η πρώτη Ελληνίδα κριτής εργασίας Ντράχτααρ μας παρουσιάζετε ως κυνηγός, κυνόφιλος και σύζυγος.

Η Μάτα Σκούρα γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, κατοικεί στην Σταμάτα Αττικής και είναι εκτροφέας Ντράχτααρ. Μαζί με τον σύζυγο της Κ. Σκούρα και τον Γ. Παπάζογλου, ίδρυσαν το γνωστό εκτροφείο «AIGEIDOS» αναδεικνύοντας πολλούς πρωταθλητές μορφολογίας, καθώς επίσης και σκύλους με ανώτατες διακρίσεις στις κυνηγετικές δοκιμασίες. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ομίλου Ντράχτααρ και μέλος του Δ.Σ. του, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ο.Ε. Γραμματέας της επιτροπής ανάδειξης κριτών μορφολογίας του Κ.Ο.Ε. μέχρι και το 2003. Κριτής μορφολογίας όλης της ομάδας 7 καθώς και κριτής εργασίας Ηπειρώτικων φυλών. Από τους πρώτους κριτές εργασίας του Ελληνικού ομίλου Ντράχτααρ, καθώς και 1η κριτής VZPO (κυνηγετικών δοκιμασιών Γερμανικών κυνηγόσκυλων).

Κυρία Σκούρα
Είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε συνέντευξη από μια γυναίκα, σε ένα κατά γενική ομολογία ανδροκρατούμενο χώρο. Η παρουσία σας βεβαία μας είναι εξαιρετικά ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα μας προκαλεί να ξεκινήσουμε να σας ρωτάμε τόσο για τις κυνηγετικές σας δραστηριότητες, όσο και για την ισχυρότατη παρουσία σας στον χώρο των Ντράχτααρ.


Ξεκινώντας λοιπόν και όπως συνήθως κάνουμε, θα θέλαμε να μας πείτε, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το κυνήγι; Και αν το ότι ο σύζυγος σας είναι κυνηγός έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό;
Ο άνθρωπος από την ημέρα της εμφάνισης του στην γη ήταν κυνηγός. Είναι αποτυπωμένο στα γονίδια του. Την σημερινή εποχή με τους ξέφρενους ρυθμούς μέσα στις απάνθρωπες μεγαλουπόλεις, το καθημερινό στρες και την πίεση των πολλών υποχρεώσεων, νοιώθεις την ανάγκη της απόδρασης, την ανάγκη της επιστροφής στις ρίζες. Το πνεύμα να πλανάται ελεύθερο, ο αέρας που σε χτύπα στο πρόσωπο, ο ήλιος που σε χαϊδεύει, τα πάντα γύρω, η γαλήνη και η ηρεμία της φύσης, γίνεσαι ξανά αναπόσπαστο κομμάτι της, αναβαπτίζεσαι. Η πρόκληση αναμέτρησης με το θήραμα, η απόλαυση της συνεργασίας με τον απ’ αρχής σύντροφο μας τον σκύλο.
Όλα αυτά με έσπρωξαν να ασχοληθώ με το κυνήγι. Η ιδία αγάπη του συζύγου μου για το κυνήγι από πολύ νεαρά ηλικία, βοήθησε στο να ασχολούμαι μέχρι τώρα με αυτό. Είναι πολύ σημαντικό ένα ζευγάρι να μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Ποίο είναι το αγαπημένο σας κυνήγι;
Κάθε είδος κυνηγίου έχει τις ιδιαιτερότητες του, τις δυσκολίες του, την ομορφιά του, σου δίνει ξεχωριστές συγκινήσεις.
Αυτό που απολαμβάνω πάνω από όλα ότι θηράματα και αν κυνηγώ, είναι η συνεργασία με τον σκύλο μου. Πότε δεν θα ξεκινούσα μια κυνηγετική εξόρμηση χωρίς τον σκύλο μου.

Θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον να μας πείτε την άποψη σας για τα όπλα, αλλά και τι όπλο εσείς χρησιμοποιείτε στα κυνήγια σας;
Χρησιμοποιώ BAIKAL super pose και BAIKAL πλαγιόκαννο. Το όπλο είναι απλά ένα εργαλείο για μια συγκεκριμένη δουλεία. Τα χέρια που το κρατάνε έχουν σημασία και αυτά δίνουν το καλό αποτέλεσμα.
Τα παλαιά όπλα με έντονη την σφραγίδα της προσωπικότητας του κατασκευαστή τους, φτιαγμένα με ιδιαίτερη τέχνη και με μεράκι σίγουρα με συγκινούν. Πάντως ένα είχα να διαλέξω μεταξύ ενός τέτοιου όπλου και ενός εξαίρετου σκύλου σίγουρα θα διάλεγα το δεύτερο.

Η ενασχόληση σας με τα Ντράχτααρ ξεκίνησε μέσο του συζύγου σας; Ή ήταν δική σας επιλογή;
Η ενασχόληση μου με τα Ντράχτααρ ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγο μου. Ήταν κοινή επιλογή

Η φυλή με την οποία ασχολείστε θα έλεγα ότι ίσως είναι λίγο περισσότερο δυναμική από άλλες, αντιμετωπίσατε προβλήματα σε αυτό; 
Το Ντράχτααρ είναι ένα έξυπνο και πολυτάλαντο σκυλί, δυναμικό όταν χρειάζεται και ταυτόχρονα ήρεμο, τρυφερό, αφοσιωμένο.
Το πρόβλημα που αντιμετώπισα με την φυλή αυτή είναι το ίδιο όπως και κάθε ιδιοκτήτη Ντράχτααρ. Όταν τα γνωρίσεις είναι αδυνάτων να τα αποχωριστείς.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε σε διαφορετικό επίπεδο πέραν του κυνηγετικού, με τα Ντράχτααρ; Εννοώ σε επίπεδο κριτού και εκτροφέα.  
Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία κάθε κυνηγού να αποκτήσει ένα καλύτερο κυνηγόσκυλο. Είναι η μαγεία της δημιουργίας. Η σοβαρή ενασχόληση με αυτό το σκοπό επί σειρά πολλών ετών μοιραία οδηγεί κάποιους ανθρώπους στο να γίνουν επιτυχημένοι εκτροφείς και σε επόμενο στάδιο κριτές.

Αν δεν κάνω λάθος είστε από του λίγους κριτές εργασίας VZPO εκτός Γερμανίας, πως καταφέρατε να φτάσετε σε αυτό το τόσο αξιόλογο επίπεδο;
Μαζί με τον κ. Σκούρα, τον κ. Παπάζογλου και τον κ. Τερζή είμαστε οι πρώτοι κριτές εργασίας του ομίλου. Εν συνεχεία δουλέψαμε σκληρά επί δυο χρόνια ώστε να πάρουμε το χρίσμα του κριτή VZPO (κυνηγετικών δοκιμασιών Γερμανικών κυνηγόσκυλων) αφού πρώτα ακολουθήσαμε την διαδικασία του Κ.Ο.Ε. και ανακηρυχθήκαμε σε κριτές ηπειρωτικών φυλών.
Χρειάζεται σοβαρότητα, συνέπεια, ανοιχτό μυαλό και πολύ δουλεία.

Έχοντας κρίνει τόσα ζώα, που θα κατατάσσατε το δικό μας κυνοφιλικό επίπεδο για την συγκεκριμένη φυλή;
Από πλευράς μορφολογίας, όπως ομολογούν και οι ξένοι συνάδελφοί που έχουν κρίνει κατά καιρούς στην Ελλάδα, είμαστε σε κορυφαίο επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για την εργασία, ως προς τα κυνηγετικά ένστικτα. Εκεί που υστερούμε είναι στην εκπαίδευση, χρειάζονται γνώσεις και πολλές ώρες εκπαίδευσης. Ο όμιλος έχει αναλάβει το έργο της μετάδοσης γνώσης στους ιδιοκτήτες, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν οι ίδιοι με τους σκυλούς τους. Πάντως η ύπαρξη εξειδικευμένων επαγγελματιών εκπαιδευτών θα βοηθήσει πολύ.

Η δεδομένη άνοδος του ομίλου τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει τα Ελληνικά ζώα από πλευράς διακρίσεων και σε τι επίπεδο βρισκόμαστε στο θέμα των Ελληνικών εκτροφών;
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν έρθει στην Ελλάδα, μια ποικιλία από τα καλύτερα Γερμανικά αίματα. Ο όμιλος με την καθιέρωση των δοκιμασιών Γερμανικών κυνηγόσκυλων και την δημοσίευση των πινάκων των προτεινόμενων προς αναπαραγωγή σκύλων, έχει βοηθήσει την Ελληνική εκτροφή εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Με αργά σταθερά βήματα, με γνώση και περίσκεψη, η Ελληνική εκτροφή Ντράχτααρ θα έχει συνεχώς ανοδική πορεία.

Πιστεύετε ότι οι βασικές αρχές αξιολόγησης των Ντράχτααρ, είναι σαφώς πιο κοντά στην έννοια του πρακτικού κυνηγιού;
Οι δοκιμασίες Ντράχτααρ VJP, HZP, VGP είναι σαφώς αναπαράσταση κυνηγετικών πράξεων.

Αντιμετωπίσατε ιδιόμορφες συμπεριφορές ή δυσκολίες από τους άνδρες συνάδελφους σας;
Ουδέποτε αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα από άνδρες συναδέλφους. Εξ’ άλλου όταν μας ενώνει η αγάπη για το ίδιο αντικείμενο, δεν υπεισέρχεται θέμα διαφορετικού φύλου.

Ως εκτροφέας τώρα θα μας πείτε ποίο είναι το μεγαλύτερο σας όνειρο;
Το όνειρο κάθε εκτροφέα είναι ζώα εξαίρετα μορφολογικά και εργασιακά σε βάθος χρόνου. Το όνειρο μου είναι ένας απόγονος του /GR. GH. LOTHAR AIGEIDOS  και της αγαπημένης μου /GR. CH. DIONNE AIGEIDOS νικητής HEGEWALD.

Κατά την δική σας άποψη, ποια θα θεωρούσατε ως βασικά προβλήματα για την κυνοφιλία στην χώρα μας;
Η έλλειψη κυνοφιλικής παιδείας πάρα την ενστικτώδη αγάπη του Έλληνα προς τον σκύλο.
Η έλλειψη πλαισίου νόμων για την ανάπτυξη της πραγματικής κυνοφιλίας στην Ελλάδα, πάρα το γεγονός ότι πρόσφατα ψηφίσθηκε σχετικός νόμος στην βουλή.

Όλες αυτές σας οι δραστηριότητες, πως συμβιώνουν και με τους υπόλοιπους ρόλους που μια γυναίκα έχει; (σύζυγος, οικογένεια κλπ)
Από την καθημερινή πράξη τόσων ετών αποδεικνύεται ότι συμβιώνουν. Βέβαια και ο σύζυγος μου έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, όποτε η σχέση βρίσκεται σε αρμόνια. Τον γιο μας από μικρό τον παίρναμε τις περισσότερες φορές μαζί (είναι κυνηγός και αυτός). Η ενασχόληση με τους σκύλους τον έκανε πιο υπεύθυνο, το κυνήγι σαν σπορ τον βοήθησε στο να δυναμώσει σωματικά και πνευματικά.

Κύρια Σκούρα αφού σας ευχαριστήσουμε για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μας θα θέλαμε να κλείσουμε με κάποια δικά σας λόγια προς τις γυναίκες των χιλιάδων φιλών κυνηγών.
Τις προτρέπω να ακολουθήσουν τους συντρόφους τους σε κάποια από τις κυνηγετικές εξορμήσεις τους, να μοιράζονται μαζί τους την ευχαρίστηση που αντλούν από την επαφή τους με την φύση.
Να προτρέψούν τα παιδία τους να ασχοληθούν με το όμορφο αυτό σπορ που δυναμώνει το σώμα και το πνεύμα τους και τα κάνει άτομα δυνατά υπεύθυνα με αυτενέργεια και ισορροπία.

 (Πρώτη δημοσίευση Απρίλιος 2004 www.kinigotopos.gr)