Orizontio720X90

ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ Βιολογία – το κυνήγι του – ορολογία – χρήσιμες συμβουλές


Σε ένα από τα άρθρα της κοινοτικής οδηγίας R-75 αναφέρεται το εξής «Γίνε ένας εξειδικευμένος κυνηγός» αυτό πέρα από προτροπή είναι πλέον στην εποχή μας και άκρως επιβεβλημένο. Ο καθ’ ένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει το δυνατόν καλύτερα οτιδήποτε αφορά το κυνήγι του θηράματος με το οποίο ασχολείται. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά εξειδικεύεται σε ένα και μόνο κυνήγι αλλά και θήραμα είναι ο Γιώργος Ζαχαράκης του οποίου δημοσιεύομε και το άρθρο που ακολουθεί. Η αγάπη του για τον «μονιά» τον οδηγεί στην συστηματική ενασχόληση του με το περήφανο αυτό θήραμα και στην αναζήτηση όλο και περισσότερων στοιχείων για το κυνήγι του. Ο Γιώργος είναι ο administrator του site (Το κυνήγι του αγριογούρουνου link) μιας σελίδας που πραγματικά δείχνει το μεράκι και την αγάπη του για το μεγαλύτερο θήραμα της χωράς μας.


  Το αγριογούρουνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα θηράματα στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Το αγριογούρουνο έχει πολλά μέρη διαβίωσης. Μπορεί να ζήσει σε μέρη με πυκνή βλάστηση (πουρνάρια κουμαριές κτλ) αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί κάποιος να τα συναντήσει εύκολα και σε ανοιχτά δάση από καστανιές, οξιές κτλ. όμως υπάρχει ένας απαράβατος νόμος η ησυχία. Το υψόμετρο δεν παίζει κανένα ρόλο αλλά συνήθως τα συναντάμε από 400μ έως 1200μ όπου ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός αγριογούρουνων.
  Τα χαρακτηριστικά ενός αγριογούρουνου είναι το τεράστιο κεφάλι του με την μεγάλη μουσούδα (ζουρνάς στην γλώσσα των κυνηγών) που βοηθά το ζώο στην εύρεση τροφής κατά κύριο λόγο.
  Το αγριογούρουνο είναι ζώο παμφάγο. Η τροφή του αποτελείται  συνήθως από  φυτά (ρίζες, βλαστάρια) καθώς και από καρπούς (βελανίδια, σύκα, ελιές, μήλα, καρύδια, κάστανα, πατάτες κ.α). Πολλές φορές όμως έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου έχουν τραφεί και με ψόφια ζώα, φίδια και σκουλήκια.
Ένας εκλεκτός μεζές τους είναι και τα καβούρια που μπορούν να ψαρέψουν στα ποτάμια και στις ρεματιές.
 Εκτός από την εύρεση τροφής ο ζουρνάς είναι και ένα εργαλείο επίθεσης και άμυνας, γιατί διαθέτει τέσσερις χαυλιόδοντες δύο πάνω και δυο κάτω και επίσης είναι ένα πολύ καλό ραντάρ που τα βοηθά να εντοπίσουν τους εχθρούς τους σε μεγάλη απόσταση.
Το δέρμα του καλύπτεται από σκληρές αγκαθωτές τρίχες που τις αλλάζει δυο φορές τον χρόνο, μια τον Μάιο και μια τον Οκτώβριο. Οι τρίχες του το καλοκαίρι είναι λεπτές και ανοιχτόχρωμες ενώ τον χειμώνα είναι χοντρές και σκούρες. Η ουρά του είναι περίπου 35 εκ. και ίσια. Έχει μήκος 1 έως 1,50 μέτρο, βάρος μέχρι και 300 κιλά  και ύψος μέχρι και 1 μετρο. Τα αρσενικά  είναι σαφώς μεγαλύτερα  από τα  θηλυκά  και έχουν μεγαλύτερα   δόντια  από τα οποία  προσδιορίζουμε και την  ηλικία τους.
  Ζουν συνήθως σε αγέλες 10 έως 20 ατόμων που αποτελούνται από θηλυκά με τα μικρά τους. Ανάμεσα στα μεγάλα θηλυκά υπάρχει ιεραρχία, το κυρίαρχο ζώο είναι υπεύθυνο για την τροφή του κοπαδιού, για την αλλαγή τόπου διαμονής και τροφής κτλ. Αν το κυρίαρχο θηλυκό για κάποιο λόγο εξαφανιστεί τότε η αγέλη αποσυντονίζεται μέχρι να βρεθεί άλλο θηλυκό να πάρει την θέση του. Τα αρσενικά η αλλιώς κάπροι, μονιάδες ή τεκλεμέδες ζουν σχεδόν πάντα μόνοι τους και σε ηλικία άνω των 5 ετών ποτέ με άλλα αρσενικά.
   Το ζευγάρωμα αρχίζει συνήθως τον Δεκέμβριο και διαρκεί περίπου έναν μήνα. Η θηλυκιά  γεννά από 4 έως 10 μικρά που τα υπερασπίζεται μέχρι αυτοθυσίας. Τα θηλάζει μέχρι να γίνουν τριών μηνών.

 ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ

Η καταλληλότερος καιρός για το κυνήγι του αγριογούρουνου είναι μετά από βροχή όπου τα ίχνη των γουρουνιών φαίνονται καλύτερα. Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε δει κάποιο αυτοκίνητο στο βουνό να κινείται με μικρή ταχύτητα και πολλές φορές κάποιος κυνηγός να κατεβαίνει και να κοιτά  στην άκρη του δρόμου. Φυσικά θα καταλάβατε ότι είναι γουρουνοκυνηγοί που ψάχνουν για γουρούνια. Αφού εντοπίσουμε τα ίχνη των γουρουνιών αρχίζει το κόψιμο γύρω γύρω ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι μέσα. Αυτή η δουλειά γίνεται από έμπειρους κυνηγούς.
Εδώ θα κάνω μια παρένθεση λέγοντας πως έμπειρος κυνηγός δεν θεωρείται κάποιος που ξέρει  καλό σημάδι η που κυνηγάει χρόνια πουλιά, έμπειρος θεωρείται κάποιος που ξέρει καλά το βουνό ξέρει να ξεχωρίζει φρέσκα από παλιά και ξέρει πολύ καλά τις συνήθειες των γουρουνιών.
                                         

Αφού λοιπόν βεβαιωθούμε ότι έχουμε κλείσει τα γουρούνια μέσα  στη περιοχή Α βάζουμε τα καρτέρια κατά μήκος της γραμμής Β και είμαστε έτοιμοι να αμολήσουμε τα σκυλιά από το σημείο Γ. Τα σκυλιά παίρνουν τον ντορό όπως λέμε και φτάνουν στο γιατάκι του γουρουνιού. Εδώ αρχίζει το πρώτο δύσκολο και επικίνδυνο μέρος αυτού του κυνηγιού. Αν το γουρούνι είναι μεγάλο, ή αν δεν φοβάται τα σκυλιά, δεν σηκώνεται εύκολα και το σκυλί ή τα σκυλιά πρέπει να είναι έμπειρα για να το καταφέρουν. Εδώ πολλά σκυλιά πέφτουν θύματα των γουρουνιών αφού από την μανία τους να σηκωθεί το θήραμα και να το κυνηγήσουν πηγαίνουν κοντά στα γουρούνια και έτσι επέλθετε το μοιραίο. Βέβαια οι περισσότερες ζημιές γίνονται ως εξής ׃  τα γουρούνια σηκώνονται από το γιατάκι κάνουν μερικά μέτρα και σταματούν. Τα σκυλιά νομίζοντας ότι έχει αρχίσει η καταδίωξη αρχίζουν να τρέχουν πίσω τους και έτσι τα γουρούνια που παραμονεύουν τα τραυματίζουν, πολλές φορές θανάσιμα. Συνήθως τα χτυπήματα προέρχονται από γουρούνια 70-140 κιλά τα οποία είναι μεν μεγάλα αλλά είναι και ευκίνητα.         
 Οι ράτσες που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριογούρουνου δεν είναι συγκεκριμένες αρκεί μόνο να έχουν αντοχή, ψυχραιμία, επιμονή, υπομονή και θάρρος. Όποιο σκυλί διαθέτει αυτά τα προσόντα μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό γουρουνόσκυλο.
Εδώ αρχίζει η δουλειά του παγανιέρη, του κυνηγού που ακολουθεί τα σκυλιά και προσπαθεί να είναι πάντα  κοντά τους. Μόλις τα σκυλιά εντοπίσουν το θήραμα τότε αυτός αρχίζει να φωνάζει και να πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό και για να καταλάβουν τα καρτέρια ότι εντοπίστηκε το θήραμα και ότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.
Αφού το θήραμα σηκωθεί ξεκινά ένα πολύωρο κυνήγι που μπορεί να κρατήσει μέχρι το βράδυ αναλόγως με την τύχη του γουρουνιού και των καρτεριών και αναλόγως τα σκυλιά που έχουμε. Το γουρούνι βάζει το κεφάλι κάτω, όπως λέμε εμείς και μπορεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα αν δεν πέσει πάνω σε κάποιο καρτέρι.
Οι κυνηγοί που είναι στα καρτέρια πρέπει να είναι σε ετοιμότητα από την ώρα που το γουρούνι σηκωθεί μέχρι την ώρα που θα ειδοποιηθούν ότι το κυνήγι τέλειωσε, έχοντας καλή η κακή έκβαση και όχι μόλις βαρεθούν να φεύγουν από την θέση τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την ζωή τους πάνω από όλα αλλά και για το κυνήγι. Ένα πλεονέκτημα που έχουν οι κυνηγοί έναντι των γουρουνιών είναι ότι τα γουρούνια όταν τρέχουν κάνουν πολύ θόρυβο και έτσι ξέρουμε ανά πάση στιγμή που θα μας βγουν. Βέβαια και τα γουρούνια έχουν πλεονεκτήματα έναντι των κυνηγών, κατά την γνώμη μου περισσότερα, όπως την όσφρηση και την ακοή τους την ταχύτητα τους και την δυνατότητα να κρύβονται μέσα στο πυκνό. Έτσι λοιπόν οι κυνηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο καρτέρι να μην μιλούν, να μην καπνίζουν και με λίγα λόγια να μην προδίδουν την παρουσία τους.
Τα φυσίγγια που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του γουρουνιού είναι τα μονόβολα και τα δράμια. Οι έμπειροι και καλοί σκοπευτές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο μονόβολα για να ελαχιστοποιησουν τις πιθανοτητες να χασουν καποιο θυραμα που θα παει καπου μακρια και θα ψοφήσει.
Αυτός είναι ο βασικός τρόπος κυνηγιού του αγριογούρουνου με μερικές αλλαγές από περιοχή σε περιοχή, που πάντα όμως έχει έναν επικεφαλή, τον αρχηγό της ομάδας, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του κυνηγιού και ο οποίος έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.


ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΩΝ
ΚΑΠΡΟΣ    

ΜΟΝΙΑΣ 

ΤΕΚΛΕΜΕΣ                                      

ΣΚΡΟΦΑ                                            

ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ                         

ΠΑΓΑΝΑ                                           

ΠΑΓΑΝΙΕΡΗΣ                                  


ΠΕΡΑΣΜΑ                                         

ΚΑΡΤΕΡΙ                                            


ΓΙΑΤΑΚΙ                                           

ΓΙΑΤΑΚΛΙΚΙ                                    


ΝΤΟΡΟΣ                                            

ΣΟΥΡΤΑΡΑ                                       

ΚΟΨΙΜΟ                                            

ΟΡΦΑΝΑ                                            

ΠΙΡΤΣΙΑ                                             
                                                      
ΔΡΑΜΙΑ                                              

ΜΟΝΟΒΟΛΟ                                     

ΖΩΜΑ                                                 

ΔΕΣΙΜΟ                                               

ΣΤΑΜΠΑ                                            


ΚΛΑΡΑ                                                 


ΖΟΥΡΝΑΣ                                  

ΛΟΥΤΣΕΣ                                           
                     

ΓΟΥΡΟΥΝΟΓΚΙΟΛΕΣ                     
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΤΣΙ

ΕΠΕΙΔΗ ΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ.

ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ.

ΤΡΟΠΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ.

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ Ο
ΙΔΙΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΝΕΔΡΕΥΕΙ.

ΕΝΑ ΒΟΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΟ

ΠΥΚΝΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ            .                                                             ΓΙΑΤΑΚΙΟΥ.

ΠΑΤΗΜΑ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ.

ΤΑ ΙΧΝΗ ΚΟΠΑΔΙΟΥ(ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ).

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΙΧΝΗ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΠΙΣΩ ΝΥΧΙΑ.

Η ΧΑΙΤΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ.

ΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΦΑΙΡΙΔΙΑ.

 

ΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΛΗΜΑ.

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ


Η ΠΑΓΑΝΑ.

ΤΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ 

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ.


ΤΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΟΤΑΝ
 ΚΥΝΗΓΑΕΙ.

ΤΟ ΡΥΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΣΠΟΝΕΡΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ‘ΜΠΑΝΙΟ’ ΤΟΥΣ.


ΟΔΗΓΙΕΣ  ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΟΥΣ

-ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΕΝΑΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΟΣ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙ.
-ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ. Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΑΤΟΜΟ.
-ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΤΕ (ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ) ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
-ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΜΜΑΖΕΜΕΝΑ ΩΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ.
-ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΣΑΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ ΠΟΤΕ ΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.
- ΜΗΝ ΠΑΤΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ
- ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ. ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ Η ΠΛΗΣΙΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ.
-ΣΤΟ ΑΝΗΦΟΡΟ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑΤΑ.
-ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΑΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΣΑΣ.
-ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Η ΑΠΟ ΠΙΣΩ.
 -ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΑΝ ΧΑΘΕΙΤΕ, ΑΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ, Η ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ. Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΒΟΗΘΟΣ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
-ΜΗΝ ΑΠΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ, ΤΟ ΚΟΥΒΑΛΗΜΑ, ΤΟ ΓΔΑΡΣΙΜΟ, ΤΟ ΤΕΜΑΧΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ.
-ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΟΣ.

                                                                                             
ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΓΟΥΡΟΥΝΟΚΥΝΗΓΩΝ
ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
.
(πρώτη δημοσίευση Μαρτιος 2004 www.kinigotopos.gr)