Orizontio720X90

DEUTSCH DRAHTHAAR (Γερμανικός δασύτριχος δείκτης)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  από τα γερμανικά στα αγγλικά Elke Peper.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  από τα αγγλικά στα ελληνικά Τσομώκος Διομήδης.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:  Γερμανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ:  25.10.2000.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I.: ομάδα 7
σκύλοι δείκτες.   Τμήμα 1,1 Ηπειρωτικοί δείκτες
Με Εξέταση Εργασίας


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, ο γερμανικός δασύτριχος δείκτης, πρέπει να είναι ένα ευπροσάρμοστο κυνηγετικό σκυλί το οποίο θα πρέπει να έχει όλες τις ικανότητες που ζητούνται από την συγκεκριμένη φυλή. Πρέπει να είναι χρησιμοποιήσιμος σε όλες τις δουλείες, τόσο στα τεραίν όσο στο πυκνό και στο νερό, τόσο πριν, όσο και μετά από τον πυροβολισμό.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ:  Το Γερμανικό Drahthaar είναι ένα σκυλί δείκτης με τραχύ τρίχωμα, του οποίου αρχική αναπαραγωγή του αρχίζει στο τέλος του 19ου αιώνα  (Griffon Korthals), ενώ η συστηματική αναπαραγωγή του ξεκίνα την αρχή του προηγούμενου αιώνα (20ου) βασισμένη στις ιδέες "Hegewald" (Sigismund Freiherr von Zedlitz and Neukirch), με βασικό στόχο την δημιουργία ενός  δυναμικού και αποδοτικού δασύτριχου γερμανικού κυνηγετικού σκύλου. Σύμφωνα με την αρχή "η δυνατότητα δημιουργίας προτύπου μέσα από την δουλεία" και με σεβασμό στην ελευθερία της αναπαραγωγής, μέσα σε έναν σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκε ένα κυνηγόσκυλο, από τα καλύτερα των σκληρότριχων τύπων (Pudelpointer, Griffon Korthals, Γερμανικού σκληρότριχου δείκτη) και με τη χρησιμοποίηση του Γερμανικού κοντότριχου δείκτη (Κούρτσχααρ), ο οποίος υπερέχει λόγο του χρήσιμου στεγανού τριχώματος του και της προσαρμοστικότητας του σε όλους τους τομείς πρακτικού κυνηγιού. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, το Γερμανικό Drahthaar μέσα σε μερικές δεκαετίες αναπτύχθηκε και έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή και δοκιμασμένα κυνηγόσκυλα των μεγάλων κυνηγετικών φυλών στη Γερμανία καθώς επίσης και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ένα σκυλί δείκτης ευγενούς εμφάνισης, με σκληρό τρίχωμα που προστατεύει εντελώς το δέρμα, και με έκφραση που στο σύνολο της υποδηλώνει μεγάλη ενέργειας. Η κίνηση του πρέπει να είναι ισχυρή και με αρμονία να καλύπτει το έδαφος που κινείται.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ:  Το μήκος του σώματος και το ύψος στο ακρώμιο, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ίσα. Το μήκος του σώματος μπορεί να υπερβεί το ύψος στο ακρώμιο μέχρι 3 εκατ..

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ - ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Σθεναρή, ελεγχόμενη, ισορροπημένη, χωρίς ντροπαλότητα, χωρίς δείγματα φόβου κατά τον πυροβολισμό και χωρίς να είναι  συνεσταλμένος ή επιθετικός.

ΚΕΦΑΛΙ: Ανάλογο προς το μέγεθος και το φύλο του σκυλιού. Γραμμές κεφαλιού ελαφρώς αποκλίνων.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κρανίο: Επίπεδο, στρογγυλεμένο ελαφρώς μόνο στις πλευρές του, συγκρατημένα έντονη και σχεδόν ενωμένη η περιοχή των φρυδιών.
Μετωπιαίο στοπ: Σαφώς ορατό και έντονο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:
Μύτη:Έντονα χρωματισμένη αντίστοιχη με χρώμα του τριχώματος. Καλοσχηματισμένα και ευρεία ρουθούνια.
Ρύγχος: Μακρύ, ευρύ, ισχυρό και βαθύ. Ελαφρώς κυρτό (ρωμαϊκή μύτη).
Χείλια: Παχιά, καλά εφαρμόζων, μην προεξέχοντα. Καλά χρωματισμένα στο αντίστοιχο χρώμα του τριχώματος.
Σαγόνια - δόντια: Μεγάλα δόντια. Ισχυρά σαγόνια με ένα κανονικό, πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, με τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατωτέρα και καλά τοποθετημένα εντός του φατνιακού οστού.  42 δόντια σύμφωνα με το τύπο της οδοντοστοιχίας.
Μάτια: Όσο το δυνατόν σκοτεινότερα, ούτε πάρα πολύ βαθουλωτά, ούτε προεξέχων, με μια άγρυπνη, ζωηρή έκφραση. Βλέφαρα καλά χρωματισμένα και καλά εφαρμόζων.
Αυτιά: Μέσου μεγέθους, τοποθετημένα επάνω ψηλά, πλατιά χωρίς συστρίψη,

ΛΑΙΜΟΣ:  Μέσου μήκους, έντονα μυϊκός, ελαφρώς κεκλιμένος, με σαφή την ένωση του με το κρανίο, χωρίς κατωλαίμιο.

ΣΩΜΑ:
Ράχη: Ελαφρώς κεκλιμένη από το επίπεδο του ακρωμίου, σε μια ευθεία γραμμή.
Ακρώμιο: Έντονο.
Πλάτη: Στιβαρή, έντονα μυϊκή
Οσφυϊκή χώρα: Κοντή, ευρεία, και μυϊκή.
Νώτα (Καπούλια): Μακριά και ευρέα, ελαφρώς κεκλιμένα και έντονα μυϊκά. Ευρεία λεκάνη.
Στήθος: Ευρύ και βαθύ καλά αναπτυγμένο και με το στέρνο να φθάνει όσο το δυνατών πιο πίσω. Πλευρά με σωστή κλίση.
Κοιλιά: Με ελαφρά ανοδική κλίση προς το οπίσθιο τμήμα, σχηματίζοντας μια κομψή καμπύλη.

ΟΥΡΑ:  Ακολουθεί την ραχιαία γραμμή, και φέρεται όσο το δυνατόν πιο οριζόντια ή ελαφρώς προς τα επάνω, αλλά ποτέ όρθια. Ούτε πάρα πολύ χοντρή, ούτε επίσης πολύ λεπτή. Κομμένη για λόγους κυνηγιού. (Στις χώρες όπου ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται από το νόμο, η ουρά μπορεί να αφεθεί φυσική. Πρέπει να φτάνει στα ταρσό και να φέρεται σε ευθείαν ή ελαφρώς κεκλιμένη.)

ΑΚΡΑ:

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Παρατηρώντας τα από μπροστά, ευθεία και παράλληλα, βλέποντας τα από πλάγια, τα  πόδια τίθενται καλά κάτω από το σώμα. Η απόσταση από τους αγκώνες στο έδαφος, να είναι περίπου ίση με την απόσταση από τους αγκώνες στο ακρώμιο.
Ώμοι: Σωστά τοποθετημένοι, ελαφρώς κεκλιμένοι και έντονα μυϊκοί. Έχουν καλή γωνίωση με τον ανώτερο βραχίονα.
Ανώτερος βραχίονας: Όσο το δυνατό μακρύτερος, με καλά αναπτυγμένους, σφριγηλούς μύες.
Αγκώνες: Κοντά στο σώμα, χωρίς στρέψη προς τα μέσα ή έξω. Με καλή γωνίωση μεταξύ του ανώτερων βραχίονα και του αντιβράχιου.
Αντιβράχιο: Σφριγηλό, κάθετο, με ισχυρά κόκαλα.
Καρπική ένωση: Ισχυρή.
Υποκνήμιο: Ελαφρώς κεκλιμένο.
Μπροστινά πέλματα: Ωοειδής, με γεροδεμένα δάκτυλα και αρκετά παχιά, σκληρές, γερές και καλά-χρωματισμένες πατούσες. Τίθενται παράλληλα τόσο κατά την στάση όσο και κατά την κίνηση, χωρίς να στρέφονται μέσα ή έξω.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Παρατηρώντας τα από πίσω, ευθείαν και παράλληλα. Με καλή γωνίωση μεταξύ του μηρού και του ταρσού. Ισχυρά κόκαλα.
Ανώτερος μηρός: Μακρύς, ευρύς, μυϊκός, με καλή γωνιώση μεταξύ της λεκάνης και του ανώτερου μηρού.
Μηρός: Ισχυρός, με καλή γωνιώση μεταξύ του ανώτερου και χαμηλότερου μηρού.
Κατώτερος μηρός: Μακρύς, μυϊκός και νευρώδης.
Ταρσός: Κοντός, κάθετος στο έδαφος.
Οπίσθια πέλματα: Ωοειδής με γεροδεμένα δάκτυλα και αρκετά παχιά, σκληρές, γερές και καλά-χρωματισμένές πατούσες. Τίθενται παράλληλα τόσο κατά την στάση όσο και κατά την κίνηση, χωρίς να στρέφονται μέσα ή έξω.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ:  Καλύπτει αρκετό έδαφος έχοντας αρκετά καλά «ανοίγματα», κάνοντας διασταυρωμένη έρευνα και έχοντας στάση ευθυτενείς.

ΔΕΡΜΑ:  Σφιχτό, καλά εφαρμόζων, χωρίς πτυχές.

ΤΡΙΧΩΜΑ:

ΤΡΙΧΑ: Σκληρή, επίπεδη και πυκνή. Το εξωτερικό τρίχωμα πρέπει να είναι περίπου 2 έως 4 εκατ. μακρύ, πυκνό και αδιάβροχο. Οι γραμμές του σώματος δεν πρέπει να κρύβονται από ένα μακρύ τρίχωμα. Μέσω της τραχύτητας και της πυκνότητάς του πρέπει να παρέχει καλή προστασία ενάντια στον καιρό και τους πιθανούς τραυματισμούς. Στα χαμηλότερα μέρη των ποδιών, καθώς επίσης και στην χαμηλότερη περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, το τρίχωμα πρέπει να είναι πιο κοντό, αλλά περισσότερο πυκνό, όπως και το κεφάλι και τα αυτιά, οπού και εκεί το τρίχωμα είναι κοντύτερο και πυκνότερο αλλά ποτέ μαλακότερο. Έντονα φρύδια και καλά αναπτυγμένα, όχι όμως υπερβολικά, όσο το δυνατόν πιο σκληρά, η γενειάδα τέλος πρέπει να υπογραμμίζει την χαρακτηριστική έκφραση ενός Drahthaar.


ΧΡΩΜΑ:
•    Καφετολεύκοστικο, με ή χωρίς μπαλώματα.
•    Μαυρολευκόστικτο, με ή χωρίς μπαλώματα.
•    Καφετής με ή χωρίς άσπρο θωρακικό μπάλωμα.
•    Ελαφρώς ανοιχτόχρωμα στικτός.
Κανένα άλλο χρώμα δεν επιτρέπεται.

ΜΕΓΕΘΟΣ:  Ύψος στο ακρώμιο:             σκυλιά:     61 έως 68 εκατ..
                σκύλες:     57 έως 64 εκατ..

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:  Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.


ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:
•    Ρύγχος κοντό ή στενό ή τύπου πόιντερ
•    Ελλιπείς οδοντοφυΐα.
•    Πολύ χαλαρά βλέφαρα.
•    Υπερβολικά ευδιάκριτα κοίλη ή κυρτή ράχη.
•    Χονδροειδή κατασκευή.
•    Αγκώνες που γυρίζουν έντονα μέσα ή έξω.
•    Στραβά πόδια, με τους ταρσούς έντονα γυρισμένους προς τα μέσα ή έξω, κατά την στάση ή την κίνηση.
•    Μόνιμα δύσκαμπτος, ή ταλαντευόμενος διασκελισμός, κατά τον βηματισμό ή τον τροχασμό
•    Ανεπαρκή τρίχωμα ή πολύ αραιό.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:  
•    Οποιοδήποτε είδος αδύνατου χαρακτήρα ή φόβου ειδικά στο κυνήγι ή κατά τον πυροβολισμό, επιθετικότητα, νευρικότητα,  ή οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά απορρέουσα από φόβο.
•    Προγναθισμός ή κατωγναθισμός, ή στριμμένο στόμα, απουσία δοντιών εκτός από P1, ή οι κυνόδοντες να βρίσκονται πολύ στριμωχτά τοποθετημένοι.
•    Εντροπία, εκτροπία, διαφορετικά χρωματισμένα μάτια.
•    Έμφυτα αφύσικη ή κοντόχοντρη ουρά.
•    Ελαττωματικός χρωματισμός

Σημ:  Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.


(πρώτη δημοσίευση Ιούνιος 2004 www.kinigotopos.gr)