Orizontio720X90

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (Deutsch Kurzhaar)


FCI-Standard N° 119/ 25. 04. 2001 / GB

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: (από τα Γερμανικά στα Αγγλικά)Walter Schicker.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: (από τα Αγγλικά στα Ελληνικά )Τσομώκος Διομήδης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 25.10.2000.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Ευπροσάρμοστο σκυλί κυνηγιού.


ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. :      Ομάδα 7     Σκύλοι Δείκτες
                                             Τμήμα 1.1   Ηπειρωτικός Σκύλος Δείκτης                      
                                             Τύπος « Braque ».
                                    .


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η ιστορία του γερμανικού κοντότριχου δείκτη αρχίζει με τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι φτερωτών θηραμάτων με δίχτυα, ειδικά στις μεσογειακές χώρες, και σε συνδυασμό και με την ιερακοθηρία . Μέσω της Γαλλίας, της Ισπανίας και των Φλαμανδικών περιοχών οι σκύλοι ήρθαν στα γερμανικά σύνορα. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτών των σκυλιών ήταν η απόδοσή τους στην φέρμα. Μετά από την εμφάνιση του πρώτου δίκαννου πυροβόλου όπλου  (1750), ένα σκυλί φέρμας ήταν πλέον απαραίτητο. Η βασική χρήση του σκύλου αυτού είναι για κυνήγι φτερωτών θηραμάτων. Αυτή ήταν και η αρχή της μετάβασης του από έναν σκύλο δείκτη σε ένα ευπροσάρμοστο σκύλο για την χρήση του κυνηγίου με όπλο. Οι θεμελιώδες βάσείς για τη δομή και την ανάπτυξη της φυλής περιγράφονται στο "Zuchtbuch Deutsch - Kurzhaar" (Studbook) το οποίο έχει δημοσιευθεί από 1897. Κατόπιν ήταν ο πρίγκιπας Albrecht zu Solms - Braunfeld που σύνταξε τα χαρακτηριστικά φυλής, με τα οποία κρίνονται τόσο στους αγώνες μορφολογίας όσο και τους απλούς αγώνες πρακτικού κυνηγίου. Σήμερα ο γερμανικός κοντότριχος δείκτης περνά ακόμα μέσω του φίλτρου της διαμορφούμενης αναπαραγωγής - και των δοκιμαστικών αγώνων. Στο πρότυπο του ο γερμανικός κοντότριχος δείκτης θεωρείτε ως ένα ευπροσάρμοστο σκυλί κυνηγιού, το οποίο είναι ικανό να καλύψει όλες τις απαιτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες κυνηγιού, ακόμα και όταν μεγάλο σε ηλικία.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:.
Ένας σκύλος ευγενής και αρμονικός, η μορφολογία του οποίου εγγυάται δύναμη, αντοχή και ταχύτητα. Χαρακτηριστικά του είναι η υπερήφανη παρουσία, το αρμονικό περίγραμμα, οι σαφείς κεφαλοπροσωπικές γραμμές, το καλό κράτημα ουράς, το σφικτό στιλπνό τρίχωμα και η άνετη, αρμονική του κίνηση που καταδεικνύει την ευγενή καταγωγή του.   

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Το μήκος του σώματος πρέπει ελαφρώς να υπερβεί το ύψος του ζώου στο ακρώμιο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Σταθερή, ισορροπημένη, αξιόπιστη, συγκρατημένη ιδιοσυγκρασία, όχι νευρική ούτε ντροπαλή ή επιθετική.

ΚΕΦΑΛΙ : Αδύνατο, που Γραμμές καθαρές, εμφανώς τονισμένες ούτε πάρα πολύ ελαφρύ ούτε πάρα πολύ βαρύ ανάλογο στο μήκος του σκύλου. Θα πρέπει να ταιριάζει στην υπόσταση στη δύναμης και το φύλο του και σκυλιού.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: 
Κρανίο : Σχετικά ευρύ, απαραίτητα στρογγυλεμένο, μόλις και μετά βίας έντονο ινιακό κόκαλο, μετωπική κοιλότητα όχι πάρα πολύ βαθιά, με τα μάτια να ενώνονται στην κορυφή του ρύγχους.
Στάση: Συγκρατημένα καθορισμένη.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 
Μύτη :    Ελαφρώς προεξέχουσα. Ρουθούνια επαρκώς ανεπτυγμένα, πλατιά και ευκίνητα. Προτιμητέο χρώμα το καφέ. Μύτη σε χρώμα του δέρματος, οι κηλίδες ανοικτού χρώματος είναι αποδεκτές μόνο σε σκυλιά με κυρίαρχο χρώμα το λευκό.
Ρύγχος:   Μακρύ, φαρδύ και ισχυρό ώστε να επιτρέπει τη σωστή μεταφορά του θηράματος. Βλέποντας την από τα πλάγια θέση η ρινική κοιλότητα είναι κυρτή και καμπυλωτή προς όλες τις διευθύνσεις. Η εντελώς ευθεία άνω γραμμή δεν είναι η επιθυμητή αν και θεωρείται αποδεκτή ενώ αν είναι κοίλη αποτελεί σοβαρό μορφολογικό ελάττωμα.
Χείλια: Σφιχτά, όχι πάρα πολύ κρεμαστά, με καλό χρωματισμό. Η ρυνοχειλική γραμμή κλίνει σχεδόν κάθετα από την προεξέχουσα μύτη και συνεχίζεται έπειτα σε μια αποστρογγυλεμένη καμπύλη και καταλήγει στη γωνία του στόματος
Σαγόνια / δόντια: Ισχυρά γνάθοι με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού. Η άνω γνάθο πρέπει να υπερκαλύπτει την κάτω χωρίς να αφήνουν κενό και τα δόντια πρέπει να είναι τοποθετημένα κάθετα στο φατνιακό οστό..  42 υγιή δόντια, σύμφωνα με τον τύπο δοντιών.
Μάγουλα : Ισχυρά και μυώδες..
Μάτια: Μέσου μεγέθους, ούτε να προεξέχουν ούτε να βρίσκονται βαθιά τοποθετημένα. Το ιδανικό χρώμα είναι σκούρο καφέ. Τα βλέφαρα πρέπει να κλείνουν σφικτά.
Αυτιά : Σχετικά μακριά, τοποθετημένα ψηλά και φαρδιά, επίπεδα και χωρίς στριψίματα κρέμονται κάτω κοντά στο κεφάλι και είναι στρογγυλεμένα εμφανώς στις  άκρες. Ούτε πάρα πολύ σαρκώδεις ούτε πάρα πολύ αδύνατα. Όταν φέρονται προς τα εμπρός πλησιάζουν να φθάσουν λίγο πολύ στη γωνία των χειλιών.
ΛΑΙΜΟΣ: Μήκος σε αρμονία με τη γενική σωματική διάπλαση του σκύλου, προοδευτικά αυξανόμενος σε εύρος όσο πλησιάζει προς το σώμα. Πολύ μυϊκός και ελαφρώς κυρτός αυχένας. Σφιχτό δέρμα και στην περιοχή του λαιμού.

ΣΩΜΑ: 
Ράχη: Ευθείαν και ελαφρώς κυρτή.
Ακρώμιο: Καλά καθορισμένο.
Πλάτη: Ισχυρή και μυώδης. Οι ακανθώδεις προεξοχές της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι σκεπασμένες με μύες.
Οσφυϊκή χώρα:   Κοντή, φαρδιά, μυώδης, ίσια ή ελαφρώς καμπυλωτή. Η μυώδης σύνδεση μεταξύ ράχης και μέσης πρέπει να είναι σφικτή και άκαμπτη.
Καπούλια: Φαρδιά, ικανού μήκους και μυώδη, κλίνοντας όχι απότομα, αλλά ελαφρώς προς την ουρά.
Στήθος:   Περισσότερο βαθύ  από ότι φαρδύ, με το στέρνο να φθάνει προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κάτω πλευρά του πρέπει να φθάνει στους αγκώνες με τις πλευρές καμπυλωτές, όχι επίπεδες ούτε σε σχήμα βαρελιού. Το τελευταίο ζεύγος (ψευδείς πλευρές) να εκτείνονται μέχρι χαμηλά.
Κάτω Γραμμή: Αρμονικά καμπυλωτή, ελαφρά ανασηκωμένη προς τα πίσω και στεγνή

ΟΥΡΑ
Συνδέεται ψηλά, ικανού πάχους στην αρχή, προοδευτικά δε γίνεται κωνική και είναι μετρίου μήκους. Κόβεται, αφήνοντας τα 2/3 για να μην τραυματίζεται κατά το κυνήγι. Στην κίνηση του ζώου στέκεται οριζόντια, όχι πολύ υψηλότερα από το ύψος της ράχης και όχι πολύ κεκαμμένη προς τα πάνω.
Σε χώρες που ο ακρωτηριασμός της ουράς απαγορεύεται από το νόμο, μπορεί να παραμείνει ως έχει φθάνοντας μέχρι τους ταρσούς και κρατιέται ευθεία η ελαφρώς κεκαμμένη

Mπροστινά σκέλη

Σε πρόσθια όψη σκέλη ίσια και παράλληλα, σε πλάγια όψη τα σκέλη πρέπει να είναι καλά τοποθετημένα κάτω από το κορμό.
Ώμοι.
Οι ωμοπλάτες γέρνουν προς τα πίσω είναι επίπεδες και είναι ντυμένες με πολύ ισχυρούς μύες Η γωνία της ωμοπλάτης με τον βραχίονα πρέπει να είναι 90 μοίρες.
Βραχίονας.
Όσο το δυνατόν μακρύτερος, με επαρκή μάζα μυών και στεγνός.
Αγκώνες.
Κοντά μα όχι πολύ σφικτά στο κορμό και χωρίς να παρουσιάζουν στροφή έσω ή έξω.
Αντιβραχίονας.
Ίσιος, με επαρκή επένδυση μυϊκής μάζας, και με ισχυρή οστική στήριξη αλλά όχι υπερβολική.
Μετακάρπιο.
Ισχυρό και η άρθρωση με τον αντιβραχίονα γίνεται με ελάχιστη γωνία μα ποτέ ευθεία.
Μπροστινά πέλματα.
Το σχήμα τους μπορεί να ποικίλη από οβάλ μέχρι στρογγυλό με δάκτυλα σφικτά και με καμάρες.
Ισχυρά νύχια, πέλματα ανθεκτικά και παράλληλα μεταξύ τους αλλά και ως προς τον οβελιαίο άξονα του ζώου τόσο στην κίνηση όσο και σε θέση στάσης.ΑΚΡΑ  


Πίσω σκέλη
Γενικά. Ίσια και παράλληλα με καλές γωνιώσεις τόσο στους ταρσούς όσο και στην οσφύ.
Γλουτοί.
Μακρείς, φαρδείς και μυώδεις με καλές γωνιώσεις μεταξύ οσφύος και μηριαίου οστού. Η μεγαλύτερη
γωνίωση επηρεάζει την κλίση της λεκάνης και την σύνδεση της ουράς με τον κορμό και τελικά μειώνει την αντοχή του ζώου στη στάση.
Κνήμη.
Ισχυρή με επαρκή γωνίωση μεταξύ μηριαίου και κνήμης.
Μετατάρσιο.
Μακρύ, μυώδες με εμφανείς τις τενόντιες συνδέσεις και καλές γωνιώσεις μεταξύ κνήμης και μεταταρσίου.
Ταρσοί.
Ισχυροί και ευθείς. Μπορούν να αποκλίνουν από το ταρσό και κάτω ελαφρώς προς τα έξω κατά την στάση όχι όμως και κατά την κίνηση.
Πέλματα.
Στρόγγυλα ή σχήματος οβάλ με δάκτυλα σφικτά. Ισχυρά νύχια, ανθεκτικά πέλματα. Παράλληλα μεταξύ τους και με τον επιμήκη άξονα του κορμού τόσο στη κίνηση όσο και στη στάση.


ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Καλά εκτεταμένοι διασκελισμοί, με την ισχυρή προώθηση από τα οπίσθια πόδια και συνοδευόμενη από αντίστοιχα ικανή έκταση των προσθίων. Μπροστινή και οπίσθια κίνηση ποδιών ευθεία και παράλληλη. Κατά την κίνηση του το σκυλί κινητέ σε μια υπερήφανη άνετη και συνεχής θέση καλπασμού. Ο ρυθμός του βηματισμού δεν είναι ιδιαίτερα  επιθυμητός.


ΔΕΡΜΑ:
Συμπαγές, σφικτό και χωρίς πτυχές.


ΤΡΙΧΑ: Κοντή και πυκνή, τραχιά και σκληρή στην αφή. Κάπως λεπτότερο και κοντότερο στο κεφάλι και τα αυτιά, όχι εντυπωσιακά μακρύτερο στο κάτω μέρος της ουράς. Πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το σώμα.

ΧΡΩΜΑ: 
·       καφέ μονόχρωμο, χωρίς σημάδια.
·       Καφέ με λευκό ή λευκές κηλίδες στο στήθος και τα πόδια.
·       Σκούρο καφέ "ψαρί", με καφέ κεφάλι, καφετιά μπαλώματα ή κηλίδες. Το βασικό χρώμα ενός τέτοιου σκυλιού δεν είναι καφετί που αναμιγνύεται με το λευκό ή το λευκό με καφετί, αλλά το τρίχωμα παρουσιάζει ένα τέτοιο ομαλό μίγμα καφετί και λευκού χωρίς σαφή αντίληψη του ενός ή του άλλου χρώματος. Στη περίπτωση αυτή το εσωτερικό μέρος των μηρών και το άκρο της ουράς είναι συνήθως ανοικτότερου χρώματος..
·       ανοικτό καφέ με καφέ κεφάλι, καφετιά μπαλώματα, ή κηλίδες, ή χωρίς μπαλώματα. Σε αυτόν τον χρωματισμό οι καφετιές τρίχες είναι λιγότερες, ενώ οι άσπρες τρίχες είναι οι κυρίαρχες.
·       λευκό με καφέ κεφάλι, καφέ μπαλώματα ή κηλίδες.
·       μαύρο χρώμα στις ίδιες αποχρώσεις με το καφέ, αντίστοιχα και τα χρώματα των καφέ στιγμάτων.
·       τα κίτρινα στίγματα είναι επιτρεπόμενα.
Τα λευκά ή διάστικτα σημάδια στη κεφαλή του ζώου είναι επιτρεπτά.

ΜΕΓΕΘΟΣ: 
Το ύψος στο ακρώμιο είναι.:
Αρσενικά από       62 έως 66 εκατ..
                                                                Θηλυκά  από       58 έως 63 εκατ..

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ : Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα τιμωρίας με την οποία το ελάττωμα πρέπει να εκτιμηθεί πρέπει να είναι στην ανάλογη της απόκλισης του.
·       ελαττώματα στην συμπεριφορά, όταν δεν είναι ανάλογη με την χαρακτηριστική του γένους.
·       ρύγχος πάρα πολύ κοντό.
·       Χείλη πάρα πολύ κρεμαστά ή πάρα πολύ λεπτά.
·       Μάτια υπερβολικά ανοιχτόχρωμα. Κιτρινωπά Κίτρινα, «μάτια πτηνού» πρέπει να αποκλείονται.
·       Από το σύνολο των τεσσάρων P1 (πρώτων προγομφίων) και των δύο Μ3 (τρίτων γομφίων) μόνο δύο δόντια είναι δυνατό να λείπουν.
·       Αυτιά πολύ μακριά, πολύ κοντά, πολύ βαριά, με στενή προσκόλληση με το κρανίο ή στριμμένα.
·       χαλαρό δέρμα στο λαιμό.
·       Ελαφρά κυρτή ράχη..
·       γλουτοί πάρα πολύ κοντοί.
·       στήθος πάρα πολύ βαθύ.
·       η ουρά πολύ καμπυλωτή ή πολύ πάνω από την γραμμή της ράχης.
·       αγκώνες που γυρίζουν προς τα μέσα ή έξω. Πόδια που γυρίζουν προς τα μέσα ή έξω  πολύ κλειστά ή πολύ ανοιχτά μπροστινά πόδια.
·       οπίσθια με ανεπαρκείς γωνιώσεις

ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: 
·       δάγκωμα «πένσας» ή μερικό δάγκωμα «πένσας» (για σκυλιά μεγαλύτερα από 4 έτη ένα αποκαλούμενο δάγκωμα πένσας λόγω της ηλικίας δεν έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση εφ' όσον έχει πιστοποιήσει από μια « Deutsch-Kurzhaar-Club »  ότι σε μια προηγούμενη επίδειξη είχε σωστό δάγκωμα).
·       αδέξια, λυμφατική, ή χονδροειδής κατασκευή.
·       Άχαρη στάση.
·       Σαρκόχρωμο ρύγχος (εκτός από όταν το βασικό χρώμα του δέρματος είναι άσπρο).
·       Μυτερό ρύγχος, κοίλη η πάνω γραμμή της μύτης (εντύπωση πιάτου).
·       Υπερβολικά ευδιάκριτα κοίλη ή κυρτή ράχη.
·       ιδιαίτερη έλλειψη σε βάθος στήθους. Κακώς αναπτυγμένος θώρακας. Πλευρά πάρα πολύ επίπεδα ή σε σχήμα βαρελιού.
·       αγκώνες που γυρίζουν προς τα μέσα ή έξω
·       αδύνατος και κάτω στα μετατάρσιο.
·       κάθετα μετατάρσια.
·       ευδιάκριτα στραβοί ταρσοί τόσο κατά την  θέση όσο και στη κίνηση.
·       Χονδροειδή οπίσθια.
·       επίπεδα πόδια. 
·       ανοικτά δάκτυλα.
·       αδέξιος βηματισμός.
·       απόκλιση ύψους περισσότερο από 2 εκατ. από το τις καθοριζόμενες ιδανικές διαστάσεις..


ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:    

·       Δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά του γένους.
·       απουσία περισσότερων από 2 δοντιών από το σύνολο 4 Ρ1 και 2 Μ3. Απουσία 1 δοντιού ή περισσότερων δοντιών εκτός από τον 4 Ρ1 και 2 Μ3.Τα μη ορατά δόντια πρέπει να θεωρούνται ότι λείπουν εκτός εάν ύπαρξή τους πιστοποιείται σε μια προηγούμενη επίδειξη ή δοκιμή από μια « Deutsch-Kurzhaar-Club ».
·       προγναθισμός ή υπογναθισμός, ή στριμμένο στόμα.
·       Αρκετά δόντια έξω από την οδοντική αψίδα.
·       διασπασμένο χείλι ουρανίσκων (Χειλεοσχιστία ή υπερωιοσχιστία)
·       υπερβολικά χαλαρά βλέφαρα, εκτρόπιο, εντρόπιο ή διστοιχίαση (διπλή σειρά βλεφαρίδων)
·       Υπερβολική κυρτότητα ράχης, δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης.
·       οποιαδήποτε δυσμορφία του στήθους, π.χ. "ψαλιδισμένο στέρνο" (σύντομος στέρνο συνδεδεμένο απότομα με την κοιλιακή γραμμή).
·       Παράνυχα με ή χωρίς οστεώδη σκελετό.
·       αδύναμος χαρακτήρας. (φοβισμένο)

Ν.Β.: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.