Orizontio720X90

ENGLISH SETTER FCI-Standard N° 2 / 07. 09. 1998 / GB


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Μεγάλη Βρετανία.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ:  24.06.1987.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ :            Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I.: Ομάδα 7       Σκύλοι δείκτες.
Τμήμα 2,2 βρετανικοί και Ιρλανδικοί δείκτες.
Rapakoulia’s Nill
           
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Σκύλος μέσου ύψους, με καθαρές γραμμές και εξαιρετικά κομψή εμφάνιση και κίνηση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ - ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Σκύλος γεμάτος ενέργεια με μια έντονη διάθεση για παιχνίδι. Έντονα φιλικός και αγαθός.

ΚΕΦΑΛΙ : Η κεφαλή φέρεται ψηλά είναι μακριά και αδύνατη.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ : 
Κρανίο :  Οβάλ από αυτί σε αυτί, αρκετά διευρυμένο στο επάνω μέρος του και με σαφώς καθοριζόμενη ινιακή προεξοχή.
Στάση : Καλά καθοριζόμενη.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 
Μύτη :Μαύρου ή συκωτιού χρώματος, ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος, με φαρδιά ρουθούνια.
Ρύγχος : Συγκρατημένα μακρύ και αρκετά τετράγωνο, από το μετωπιαίο οστό έως την άκρη της μύτης πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του κρανίου από το ινιακό οστό ως τα μάτια.
Χείλια : Όχι πολύ κρεμαστά.
Σαγόνια-δόντια : Σαγόνια ισχυρά και σχεδόν ιδίου μήκους, με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, δηλ. τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατώτερα δόντια και να είναι σωστά τοποθετημένο εντός της οδοντικής αψίδας. Επιθυμητή μια πλήρης οδοντοστοιχία.
Μάτια : Ήπια φωτεινά, και εκφραστικά. Το χρώμα τους κυμαίνεται μεταξύ του χρώμάτος του φουντουκιού και του σκοτεινού καφέ, όσο πιο σκούρα τόσο καλύτερα. Στο έντονο συκώτι τρίχωμα μόνο ένα ελαφρού τόνου  πιο ανοικτό μάτι αποδεκτό.  Οβάλ και ποτέ προεξέχοντα.
Αυτιά : Μέτριου μήκους, τοποθετημένα χαμηλότερα από την κορυφή του κρανίου κοντά προς την περιοχή του μάγουλου, με ελαφριές πτυχές, και βελούδινες άκρες. Το επάνω μέρος τους είναι ντυμένο με λεπτή στιλπνή τρίχα.

ΛΑΙΜΟΣ : Αρκετά μακρύς μυϊκός και αδύνατος, ελαφρώς κεκλιμένος με σαφή την ένωση του με την κεφαλή, κατά μήκος των ώμων μυϊκότερος και χωρίς κατωλαίμιο δίνοντάς πάντα μια κομψή εικόνα.

ΣΩΜΑ : Μέτριου μήκους.
Πλάτη : Κοντή και επίπεδη.
Οσφυϊκή χώρα : Ευρεία, ελαφρώς κεκλιμένη, ισχυρή και μυϊκή.
Στήθος : Βαθύ στο θώρακα, με πολύ καλό βάθος και πλάτος μεταξύ των ώμων. Ωραία τοξοειδή πλευρά, που εκτείνονται από εμπρός προς την πλάτη, με σωστές και ομοιόμορφες αποστάσεις μεταξύ των.

ΟΥΡΑ : Τοποθετημένη σχεδόν στην ίδια ευθεία με της ράχης, μέσου μήκος, που δεν ξεπερνά τον ταρσό, όχι σγουρή ούτε πολύ μυώδης, ελαφρώς κυρτή ή σε σχήμα «χαντζάρας», αλλά χωρίς σύστριψης προς τα επάνω, με τρίχώμα να κρέμεται απαλά και αεράτα. Τρίχωμα που αρχίζει ελαφρώς κάτω από τη ρίζα της και που αυξάνεται στο μήκος προς τη μέση, έπειτα σταδιακά εκλεπτύνει προς το τέλος, τρίχα μακριά, φωτεινή, μαλακή και στιλπνή, κυματιστή αλλά όχι σγουρή. Με ζωηρή κίνηση δεξιά και αριστερά κατά την κίνηση του ζώου και φέροντας την σε επίπεδο όχι υψηλότερο από το επίπεδο πλάτης.

ΑΚΡΑ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: 
Ώμοι :Καλά τοποθετημένοι στους πλάγιους μύες.
Αγκώνες : Καλά τοποθετημένοι κοντά στο σώμα.
Αντιβραχίωνες  : Ευθείς αρκετά μυϊκοί με εμφανή στρογγυλεμένο κόκαλο.
Υποκνήμιο : Κοντό, ισχυρό, στρογγυλό και ευθύ.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ : Πόδια αρκετά μυώδη συμπεριλαμβανομένου και του δεύτερου μηρού. Αρκετού μήκους μεταξύ του ισχίου και του ταρσού.
Μηροί : Μακριοί.
Οπίσθιος μηρός : Ωραία κυρτός.
Ταρσός : Σωστά τοποθετημένος χωρίς να κλίνει προς τα μέσα ή έξω.
Πέλματα : Καλά γεμισμένα, λεπτά με σφιχτά και ελαφρός κυρτά δάκτυλα, προστατευόμενα από τρίχα μεταξύ τους.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ : Ελεύθερη και χαριτωμένη κίνηση, που υποδηλώνει ταχύτητα και αντοχή. Ελεύθερη κίνηση των ταρσών που υποβοηθούνται από την ισχυρή κίνηση των οπίσθιων άκρων. Βλέποντας την κίνηση από πίσω οι γοφοί ο οπίσθιος μηρός και το ισχίο έρχονται σε μια ευθεία. Κατά την κίνηση η κεφαλή φέρεται ψηλά.

ΤΡΙΧΩΜΑ 

ΤΡΙΧΑ :Από το πίσω μέρος του κεφαλιού στην ιδία ευθεία με τα αυτιά ελαφρώς κυματιστή, όχι σγουρή, μακριά και στιλπνή, όπως και όλο το τρίχωμα γενικότερα, οι γλουτοί και τα μπροστινά πόδια σχεδόν έως κάτω χαμηλά, επενδύονται με κρόσσια.


ΧΡΩΜΑ :Μαύρο ή (μπλε έντονο) με λευκό, πορτοκάλι (πορτοκάλι έντονο) με λευκό, λεμονί (λεμονί έντονο) με άσπρος, συκωτί και άσπρος (συκωτί έντονο) ή τρίχρωμος, που είναι μπλε έντονο και ανοιχτό καφέ ή συκώτι έντονο και ανοιχτό καφέ, προτιμούνται τα ζώα  χωρίς βαριά μπαλώματα χρώματος στο σώμα αλλά με έντονα στίγματα (διάστικτα).

ΜΕΓΕΘΟΣ  :
Αρσενικά:         65-68 εκατ. (INS 25.5-27).
Θηλυκά:            61-65 εκατ. (INS 24-25.5)..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ: "Belton" είναι ο συνήθης όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός διάστικτου τριχώματος του αγγλικού Setter. Το Belton είναι ένα χωριό στη Northumberland. Αυτή η έκφραση έχει δημιουργηθεί και έχει διαδοθεί από το βιβλίο για το αγγλικό Setter που γράφτηκε από τον κ. Edward Lavarack, κυνοτρόφος που είχε την κυρίαρχη επιρροή επάνω στην πραγματική εμφάνιση της φυλής. 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

Ν.Β.: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.

 (πρώτη δημοσίευση Μάϊος 2004 www.kinigotopos.gr)